Studenten ingezet om werkdruk verpleegkundigen te verminderen

De wachtlijsten terugdringen, de druk op verpleegkundigen verminderen én studenten geneeskunde in ledige maanden helpen aan een zinvolle tijdsbesteding. Dat beoogt de operatie ‘Schouder aan schouder’ die onlangs in Amsterdam UMC van start is gegaan. “Voorlopig nog op vijf proefafdelingen, maar als het goed uitpakt willen we snel uitbreiden.”

De vele geneeskundestudenten die het afgelopen jaar hand- en spandiensten verleenden op de covid-afdelingen brachten chirurg Jaap Bonjer op een idee. Enerzijds kampen we al jaren met een tekort aan  verpleegkundigen, overpeinsde Bonjer. Anderzijds zitten we met geneeskundestudenten die na hun derde jaar vaak maandenlang moeten wachten op hun coschappen (het opdoen van medische ervaring op ziekenhuisafdelingen, red.). Als we zulke ‘wachttijdstudenten’ nu eens structureel gingen inzetten in de verpleegkundige zorg? Als we ze daar nu eens  een echte functie in gaven, compleet met opleiding, contract en bijpassende salarisschaal?

Volop animo

Prima plan, oordeelden zowel Personeelszaken als de verpleegkundige directie, en van het een kwam het ander. Sinds begin mei kunnen wachttijdstudenten zich aanmelden voor de nieuwe functie van Klinisch Verpleegkundig Ondersteuner (KVO). In die hoedanigheid moeten ze de verpleegkundigen een aantal relatief eenvoudige taken uit handen nemen. “KVO’s zijn niet alleen op de intensive care, maar in principe op elke verpleegafdeling inzetbaar”, zegt Mariëlla Hoogendoorn, hoofdverpleegkundige Orthopedie en Gipskamers.  “En zoals het er nu uitziet, is er volop animo. We hebben al meer dan 150 aanmeldingen.”

Mariëlla Hoogendoorn.
Mariëlla Hoogendoorn.

Ruim voldoende voor de vijf afdelingen waar de KVO’s voorlopig op proef worden aangesteld. Het gaat om Chirurgische oncologie en Kort verblijf, Orthopedie, Traumatologie en het Dagcentrum. De gegadigden worden niet zonder meer aangenomen. Hoogendoorn: “We beoordelen ze op hun zorgervaring en in een persoonlijk gesprek toetsen we eerst de wederzijdse verwachtingen. Als KVO  maak je integraal deel uit van het verpleegkundig team. Daar zijn geneeskundestudenten niet voor opgeleid en het moet je maar net liggen.”

Onder begeleiding
Het precieze scholingsprogramma en takenpakket voor de KVO’s kan per afdeling verschillen. Op Hoogendoorns afdeling Orthopedie, die begin deze maand de primeur had met de allereerste KVO’s, krijgen de nieuwe collega’s een tweedaagse opleiding in praktische basisvaardigheden. “Infusen aanleggen, bloed afnemen, wassen en aankleden, uit bed tillen, helpen bij het mobiliseren van patiënten, dat soort dingen. Echt onder de knie krijgen doe je zulke dingen natuurlijk pas later pas, in de praktijk. Daarom werken alle KVO’s de eerste tijd onder begeleiding van een verpleegkundige.”

Minimaal 4 maanden

Voor studenten lijkt het KVO-schap een waardevolle manier om hun wachttijd invulling te geven. Gelukkige bijkomstigheid is dat ze het verpleegkundig vak van binnenuit leren kennen én nauw met verpleegkundigen leren samenwerken. Altijd handig met het oog op de groeiende verstrengeling tussen verpleegkundigen en artsen. Maar is hun relatief korte inzetbaarheid geen obstakel? Wat heeft een afdeling aan nieuwe collega’s die in minder dan geen tijd weer verdwenen zijn? Zo’n vaart loopt het zeker niet, stelt Hoogendoorn. “KVO’s tekenen ervoor om minimaal 4 maanden te blijven, en in de praktijk zien we al dat die termijn bijna altijd fors wordt overschreden. Vier van de vijf  KVO’s op onze afdeling blijven een jaar of zelfs nog langer.”

Meer informatie

Ben je (wachttijd)student en wil je meer weten over schouder aan schouder en jouw mogelijkheden om als KVO’er aan de slag te gaan? Klik dan hier voor meer informatie of stuur een e-mail naar schouderaanschouder@amsterdamumc.nl

Er is contact met ziekenhuizen in de regio over samenwerkingsmogelijkheden. Heb je vragen over project schouder aan schouder of ben je benieuwd naar samenwerkingsmogelijkheden met andere ziekenhuizen? Mail dan naar s.m.rijpkema@amsterdamumc.nl (projectleider Schouder aan Schouder).