Amsterdam UMC onderzoekt samen met drie andere academische centra in de SWITCH-studie of een tweede coronavaccinatie na een eerste Janssen-vaccinatie nuttig is. Medewerkers die hun eerste shot Janssen reeds hebben ontvangen, krijgen een tweede vaccinatie met Janssen, Pfizer of Moderna.

Bij drie van de vier in Nederland geregistreerde Covid-19-vaccins is het noodzakelijk twee vaccinaties toe te dienen voor een goede afweerrespons tegen SARS-CoV-2. Het vaccin van Janssen is het enige vaccin dat met slechts één toediening voldoende bescherming geeft. Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is. Een samenwerking bestaande uit vier academische centra in Nederland (Erasmus MC, UMC Groningen, LUMC en Amsterdam UMC) onderzoekt dit in de SWITCH-studie.

Mixen

Normaal gesproken krijgt iemand twee keer hetzelfde Covid-19-vaccin, maar er zijn diverse redenen waarom het combineren van verschillende vaccins nuttig kan zijn. Bram Goorhuis, internist-infectioloog bij Amsterdam UMC: ‘Door vaccins te mixen worden vaccinatiecampagnes flexibeler, kan het vaccinatieproces sneller en vermindert de impact van leveringsproblemen.”

Door de zeldzame bijwerkingen na vaccinatie met AstraZeneca is in een aantal landen reeds onderzocht of na een eerste vaccinatie met AstraZeneca een mRNA-vaccin zoals Pfizer of Moderna kan volgen. De eerste studies laten zien dat dit een goede en veilige aanpak bleek om een sterke afweerrespons op te wekken zonder ernstige bijwerkingen. Omdat in Nederland een grote groep mensen is gevaccineerd met het Janssen-vaccin gaan de onderzoekers hier bestuderen of na het Janssen-vaccin verschillende andere vaccins (Janssen, Pfizer of Moderna) zijn te gebruiken.

Betere afweerrespons

De SWITCH-studie is opgezet in samenspraak met de internationale studies die lopen naar het combineren van verschillende vaccins. De onderzoekers zullen dit onderzoek, dankzij een financiële ondersteuning van ZonMw, uitvoeren onder ziekenhuismedewerkers uit de vier verschillende academische centra. Daarbij bestuderen de onderzoekers vooral of de combinaties veilig zijn en of dit een goede afweerrespons opwekt. Ze zullen daarbij ook de afweerrespons tegen de verschillende coronavirusvarianten bestuderen, omdat het combineren van vaccins tot een bredere afweerrespons zou kunnen leiden. De eerste resultaten van deze studie komen eind oktober.