Van parkeerterrein tot drive-in voor diploma’s

Geneeskundestudenten van de Universiteit van Amsterdam en studenten van de master Medical Informatics ontvingen afgelopen weekend hun diploma tijdens een feestelijke openlucht bijeenkomst, helemaal corona-proof. Naar analogie van een drive-in bioscoop is de parkeerplaats bij Amsterdam UMC locatie AMC omgetoverd tot een heuse drive-in diploma-uitreiking.

Parkeerterrein P5 is voor de gelegenheid feestelijk aangekleed, met grote ballonnen en een uitnodigende lange oranje loper voor de studenten. Er is een podium met een enorm scherm erboven, zodat ook de inzittenden van de achterste auto’s de ceremonie straks goed kunnen volgen. Luide muziek klinkt door de speakers, de zon schijnt en er hangt een opgetogen sfeer. Iemand merkt terecht op dat alleen een festivalbandje nog ontbreekt om het plaatje compleet te maken.

Bijzondere bolides

Op het naastgelegen parkeerterrein druppelen de auto’s met studenten, familieleden en vrienden binnen. Veel auto’s zijn van binnen versierd met slingers en ballonnen. En er zijn bijzondere bolides meegenomen, speciaal voor vandaag, zoals een grijze ’66 Ford Mustang en een enorme witte limousine. Dat is nog eens in stijl je diploma ophalen. Bij de ingang ontvangen de inzittenden een gouden envelop met de instructies voor de ceremonie, plastic glazen en een fles champagne. Alcoholvrij uiteraard, zodat ook de bestuurders kunnen proosten.

Maud Sonnemans zit met haar familie te wachten in hun auto. Vanwege corona had ze haar diploma in de brievenbus verwacht. Ze is blij dat er zoiets leuks is georganiseerd. “We reden langs het terrein en waren verbaasd hoe groot het was.”

Tycho de Greve behaalde vorig jaar zijn Bachelor en is niet meer zo in de feeststemming. “Ik dacht, ik ga mijn diploma ophalen bij de onderwijsbalie, maar ik kon mijn moeder dit moment toch niet ontnemen. En als ik het nu zo zie: er is wel uitgepakt.” Ook Stein van den Heuvel vertelt dat vooral zijn ouders uitkeken naar vandaag. “Voor ouders is het leuk dat je na al die jaren studeren, hier vandaag bij stil kunt staan.” Hij werkt al een tijdje binnen de chirurgie en heeft de afgelopen periode geholpen bij de coronazorg. “Als het hele land platligt, moet je je steentje bijdragen, vind ik.”

Witte jas ceremonie en de Eed van Hippocrates

De hekken gaan open en iedereen rijdt het terrein op. Via het grote scherm opent Hans Romijn, voorzitter van de Raad van Bestuur, de ceremonie. De studenten worden op het podium uitgenodigd, waar ze persoonlijk worden toegesproken en onder luid applaus en getoeter hun diploma ondertekenen.

Daarna – op zaterdag- krijgen de bachelorstudenten een witte jas, terwijl de masterstudenten - op zondag- de Eed van Hippocrates afleggen. Met de woorden ‘Dat beloof ik’ of ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ is het officiële moment eindelijk daar. Iets waar je als student, volgens Bibiche den Hollander die in oktober afstudeerde, sinds het eerste jaar naar uitkijkt. Ook Jeroen Claessen studeerde vorig jaar al af. Vanwege de geboorte van zijn zoontje kon hij niet bij de eerdere ceremonie in september zijn. Vandaag kijkt de kleine toe vanuit zijn maxi-cosi op de achterbank. “Misschien is de uitreiking zo wel leuker dan in een collegezaal. Memorabeler.”

Als alle mooie worden gesproken zijn en iedereen zijn bul op zak heeft, mag de champagne eindelijk open. Celebration van Kool & The Gang klinkt uit de speakers. 3, 2, 1… Proost! En met luid geplop, gejuich en getoeter wordt een bijzondere ceremonie afgesloten.

Geneeskundestudenten van de Vrije Universiteit zijn volgende maand aan de beurt. Zij ontvangen hun diploma tijdens een feestelijke happening in het Olympisch Stadion tussen 23 augustus en 1 september.

Tekst: Kim van Stokrom