Overzicht van de promoties, oraties, symposia en bijeenkomsten van het Amsterdam UMC-locatie AMC in de eerste helft van oktober 2018.

02/10
Promotie
Invloed van voedingspatronen op depressie
Esther Vermeulen: ‘Dietary Patterns and Depressive Symptoms across Different Countries and Ethnicities Living in Europe’
Vermeulen richt zich op het identificeren van voedingspatronen die mogelijk gerelateerd zijn aan depressieve symptomen. Deze test ze in verschillende populaties, waaronder etnische minderheden, in Europa. Daarbij bestudeert Vermeulen potentiële onderliggende mechanismen van depressie die mogelijk beïnvloed worden door voeding.
Promotores: prof. dr. K. Stronks, prof.dr.ir. M. Visser
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

04/10
Promotie

Klinische prestaties van nieuwe stent
Huangling. Lu: ‘Evaluation of a novel stent technology: |the nitinol self-apposing stent’
Lu onderzoekt de klinische prestaties van de STENTYS-stent in de behandeling van coronaire hartziekten en het nieuwe plaatsingsinstrument. Ook kijkt ze naar de mogelijke problemen of complicaties bij het gebruik van deze stent.
Promotores: prof. dr. R.J. de Winter, prof. dr. J.G.P. Tijssen
Co-promotor: dr. K.T. Koch
Plaats en tijd: Agnietenkapel,  14.00 uur

04/10
Oratie
Innovaties in de behandeling van atriumfibrilleren

Ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar Innovatieve transkatheter behandelingen voor hartritmestoornissen zal prof. dr. Lucas Boersma zijn oratie uitspreken met de titel: ‘Lijn naar het Hart voor Lijn in het Ritme’

De standaardbehandeling voor atriumfibrilleren (onregelmatige hartslag) waaronder het toedienen van medicijnen om de ritmestoornis te verminderen en de stolling van het bloed te vertragen, veroorzaakt vaak ongewenste neveneffecten en blijkt vaak ineffectief. Hoewel katheterablatie, het elektrisch uitschakelen van het weefsel van het hart dat de ritmestoornis veroorzaakt door het maken van littekenweefsel, de standaardtechniek is, is deze niet optimaal. Vaak is het tijdrovend en vaak is er geen blijvend succes.
Nieuwe katheters in de vorm van een ring of ballon hebben de procedure de laatste jaren wel sneller en makkelijker, maar niet succesvoller gemaakt. De komende jaren zullen innovatieve kathetervormen met nieuwe energiebronnen worden vergeleken op veiligheid en effectiviteit, waarbij de duurzaamheid van het litteken met innovatieve beeldvorming nog tijdens de ingreep in het weefsel te meten is.
Bij patiënten met chronische ernstige vormen van fibrilleren zal met behulp van MRI de pathologische structuur van het atrium (hartboezems) kunnen worden vastgelegd, en met innovatieve elektrische beeldvorming het activatie patroon in kaart kunnen worden gebracht. Met dergelijke informatie kunnen de anatomische plaatsen die het fibrilleren onderhouden worden opgespoord en uitgeschakeld.
Bij sommige patiënten is het linkeratrium hartoor een belangrijke elektrische trigger voor fibrilleren, en bovendien is het een belangrijke bron voor stolsels die tot een beroerte kunnen leiden. In de komende jaren zal afsluiting van het hartoor met verschillende technieken, en in combinatie met andere ingrepen zoals een ablatie nog vaker worden toegepast, om te bezien of dit een betere en blijvende oplossing biedt.
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 16.00

05/10
Promotie

Metabole controle op het verouderingsproces
Arwen Gao: ‘Metabolic control of aging in C. elegans’
Studies naar eenvoudige organismen, zoals de worm C. elegans, hebben meerdere factoren in kaart gebracht die ten grondslag liggen aan hoe metabolisme de levensduur beïnvloedt. Hierdoor is er nu inzicht in hoe bepaalde diëten metabole routes beïnvloeden in de context van veroudering. Gao wil met haar studie de metabole controle op het verouderingsproces in C. elegans verduidelijken.
Promotor: prof. dr. R.J.A. Wanders
Co-promotor: dr. R.H.L. Houtkooper
Plaats en tijd: Agnietenkapel ,10.00 uur

05/10
Promotie
Depressieve symptomen bij schizofrenie

Geeske van Rooijen: ‘Depressive and psychotic symptoms in schizophrenia: Focus on networks and treatment’
Clinici moeten zich meer bewust zijn van het belang van symptoominteractie en de bijdragende factor hiervan in de ontwikkeling van depressieve en andere symptomen bij patiënten met schizofrenie. Dit stelt Geeske van Rooijen zijn haar proefschrift over het vergroten van kennis over interacties tussen symptomen bij patienten met schizogonie.
De behandeling van depressieve symptomen bij patiënten met schizofrenie is van belang, omdat netwerk – analyses (zoals toegepast in dit proefschrift) laten zien dat een verbetering van depressieve symptomen vermoedelijk ook zal leiden tot verbetering in andere symptomen. Bovendien leidt de behandeling van depressieve symptomen niet alleen op dit moment tot een verbetering van de kwaliteit van leven, maar verbetert dit ook op de lange termijn de kwaliteit van leven.
Vooralsnog houdt de psychiatrie zich voor de diagnostiek strikt aan de criteria zoals beschreven in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Kort gezegd komt dat op neer dat patiënten specifieke en met name voldoende symptomen moet hebben om te spreken over bijvoorbeeld een depressieve stoornis. Netwerk analyses, zoals in dit proefschrift gebruikt, heeft een andere visie, namelijk dat psychopathologie ontstaat doordat symptomen met elkaar interacteren en elkaar beïnvloeden. Dit is een nieuwe visie op psychiatrische stoornissen.
Promotor: prof. dr. L. de Haan
Co-promotores: dr. C.J. Meijer en dr. H.G. Ruhé
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

05/10
Promotie
De rol van CD40 in multiple sclerose
Suzanne. Aarts: ‘CD40 in MS:Multiple Sclerosis and the Metabolic Syndrome’
Chronische ontsteking kan de ontwikkeling of progressie van veel ziekten - bijvoorbeeld van neurologische, metabole en vasculaire aandoeningen - bevorderen.Aarts onderzoekt de celtype-specifieke rol van CD40-CD40L in drie chronische ziekten: multiple sclerose, het metabool syndroom en aderverkalking. CD40-CD40L is een co-stimulerend receptor-ligandpaar. Activatie hiervan resulteert in activatie van immuun- en niet-immuuncellen en is betrokken bij de ontwikkeling van verschillende ziekten.
Promotores: prof. dr. E. Lutgens, prof. dr. M.P.J. de Winther
Co-promotores: dr. G. Kooij, dr. T.T.P. Seijkens
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

09/10
Promotie
Determinanten chronische nierziekte bij Ghanezen

David Adjei: ‘Epidemiology of Chronic Kidney Disease Among Ghanaians in Sub-Saharan Africa and Their Compatriots in Europe’
Adjei bestudeert de belasting en de determinanten van chronische nierziekte bij Ghanezen in ruraal en stedelijk gebied in Ghana en bij Ghanezen die naar Europa zijn geëmigreerd.
Promotor: prof. dr. K. Stronks
Co-promotor: dr. C.O. Agyemang
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

09/10
Promotie
Behandeling van niet-ernstige vorm hemofilie A
Janneke Loomans: ‘Folding to Function|Rising insights in nonsevere hemophilia A and DDAVP treatment’
Er is een grote vraag naar optimale behandelmethoden voor patiënten met een niet-ernstige vorm van hemofilie A. Deze stollingsziekte kan nog niet genezen worden met de huidige beschikbare methoden. Totdat eventuele genezing mogelijk is, is het belangrijk dat de behandeling met DDAVP geoptimaliseerd wordt, aangezien dit middel veilig en goedkoop is. DDAVP is een synthetisch (kunstmatig gemaakt) hormoon dat de productie en afgifte van een factor in het bloed stimuleert. Een DDAVP test wordt gedaan bij patiënten met een milde vorm van hemofilie A en andere bloedstollingsstoornissen.
Promotor: prof. dr. C.J. Fijnvandraat
Co-promotor: dr. M. Peters
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

10/10
Promotie
Behandeling van acute diverticulitis
Stefan van Dijk: ‘Treatment of acute diverticulitis and appraisal of evidence’
Acute diverticulitis is een frequent gestelde diagnose bij patiënten met acuut onstane buikpijn. Het wordt gekenmerkt door inflammatie van divertikels van het colon en komt voor in verschillende ziekte stadia. Van Dijk richt zich op patiënten met ongecompliceerde diverticulitis. Hij behandelt onder meer de rol die antibiotica hierbij speelt.
Promotores: prof. dr. M.A. Boermeester, prof. dr. M.G.W. Dijkgraaf
Co-promotor: dr. A.A.W. van Geloven
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur

10/10
Promotie
Genetische oorzaken van congenitale hypothyreödie

Charlotte. Heinen: ‘Genetic causes and neonatal diagnosis of congenital isolated central hypothyroidism’
Onbehandelde congenitale hypothyreödie was en is wereldwijd een veel voorkomende oorzaak van mentale retardatie. Congenitale hypothyreödie wordt meestal veroorzaakt door een afwijkende schildklier, maar kan ook worden veroorzaakt door afwijkingen aan de hypothalamus en/of hypofyse. Heinen richt zich in haar onderzoek op het vaststellen van de genetische oorzaak van congenitale geïsoleerde centrale hypothyreoïdie Daarnaast bestudeert zij onder meer de klinische karakteristieken van fenotypen.
Promotores: prof. dr. E. Fliers, prof. dr. A.S.P. van Trotsenburg
Co-promotores: dr. A. Boelen, prof. dr. R.C.M. Hennekam
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

10/10
Promotie
Genetische risicofactoren hart- en vaatziekten

Erik van Iperen: ‘Genetic Risk Factors of Cardiovascular Disease’
Van Iperen wil met zijn onderzoek nieuwe genetische risicofactoren vinden voor hart- en vaatziekten. Hij doet dit door verschillende analysemethoden toe te passen op nieuwe en reeds bestaande (openbaar) beschikbare data.
Promotores: prof. dr. A.H. Zwinderman, prof. dr. F.W. Asselbergs
Co-promotor: prof. dr. G.K. Hovingh
Plaats en Tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

11/10
Promotie
Seksueel misbruik lastig aantoonbaar
Thekla Bosschaart: Recognizing Child Sexual Abuse: An Unrelenting Challenge.
Het is moeilijk om seksueel misbruik bij kinderen definitief te kunnen aantonen of uitsluiten. Er bestaat geen duidelijk klachtenpatroon dat misbruik bij een kind kan identificeren. Wel lijkt het gedrag van het kind tijdens het lichamelijke onderzoek een belangrijk element. Ook het verhaal van het kind en de onthullingen die het zelf doet, zijn waardevol. Dit schrijft Vrolijk-Bosschaart in haar proefschrift over het herkennen van seksueel misbruik bij kinderen.
De promovenda onderzocht de lichamelijke en psychosociale symptomen van seksueel misbruik bij kinderen en werkte mee aan de eerste Nederlandse richtlijn ‘Diagnostiek bij (een vermoeden van) seksueel misbruik van kinderen’. Daarin staat beschreven welke stappen een (kinder)arts moet nemen bij het onderzoeken van een kind dat mogelijk seksueel misbruik is en wat de waarde is van bevindingen.
Vrolijk-Bosschaart gebruikte voor haar studie onder andere de dossiers van de kinderen die in 2010 en 2011 op de spoedpoli van het AMC werden gezien vanwege betrokkenheid in de Amsterdamse zedenzaak. Ze bestudeerde de rapportages van hun lichamelijke en psychosociale klachten, hun seksueel gedrag en seksuele kennis en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Vervolgens onderzocht ze of onafhankelijke experts op basis van deze gegevens de bewezen slachtoffers eruit konden pikken. Dat bleek lastig.
Vrolijk-Bosschaart pleit voor het verbeteren van de technieken om met kinderen te praten over seksueel misbruik. Vooral omdat het eigen verhaal van een kind essentieel lijkt te zijn in het onderzoek naar vermeend seksueel misbruik. Dat verhaal is vaak het enige bewijs dat er is, aldus de promovenda.
Promotores: prof. dr. R.J.L. Lindauer, prof. dr. M.A. Benninga
Co-promotores: dr. A.H. Teeuw, dr. S.N. Brilleslijper-Kater
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

12/10
Promotie
Ongevouwen-eiwitrespons in kankerstamcellen
Jooske van Lidth de Jeude : The Unfolded Protein Response in Intestinal Stem Cells. 
Van Lidth de Jeude bestudeert de invloed van Endoplasmatisch Reticulum-stress en de ongevouwen-eiwitrespons (‘unfolded protein response’, UPR) op (kanker)stamcellen van de darm. Op die manier wil zij achterhalen of beïnvloeding van de UPR het voortbestaan of ‘lot’ van (kanker)stamcellen kan bepalen, en of beïnvloeding van de UPR in kankerstamcellen zo een rol zou kunnen spelen als toekomstige therapie voor darmkanker.
Promotores: prof. dr. G.R. van den Brink
Co-promotores: Copromotoren zijn dr. V. Muncan en dr. J. Heijmans
Plaats en tijd: Aula: 11.00 uur

12/10
Promotie
Ademhaling bij te vroeg geboren kinderen

Linda de Waal: Transcutaneous Electromyography of the Diaphragm. Monitoring Breathing and the Effect of Respiratory Support in Preterm Infants. 
Het diafragma is de belangrijkste ademhalingsspier in het menselijk lichaam. Het meten van de activiteit van deze spier levert mogelijk belangrijke informatie op over de ademhaling bij te vroeg geboren kinderen en hoe deze kinderen het beste geholpen zouden kunnen worden bij het ademen. De Waal onderzoekt het gebruik van transcutane elektromyografie van het diafragma in de dagelijkse zorg voor te vroeg geboren kinderen op de intensive care neonatologie.
Promotores: prof. dr. A.H.L.C. van Kaam.
Co-promotores: Copromotoren zijn dr. G.J. Hutten en dr. ir. F.H.C. de Jongh
Plaats en tijd: Agnietenkapel: 14.00 uur