NWO laat 18 onlangs gepromoveerde onderzoekers onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Vier onderzoekers van Amsterdam UMC krijgen deze beurs.

Roos Jutten: Eerste tekenen van alzheimer opsporen met digitale, hoogfrequente metingen

Neuropsycholoog Roos Jutten gaat onderzoek doen bij Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston (USA).
Roos Jutten: ”Inzicht in vroege afwijkingen door alzheimer is essentieel voor onderzoek naar preventieve behandelingen. Met mijn onderzoek wil ik de allereerste geheugenproblemen die ontstaan door alzheimer beter detecteren. Hiervoor gebruik ik nieuwe computertests die maandelijks bij mensen thuis worden afgenomen.”

 


Sjoerd Schetters: Het beroepsprofiel van de eosinofiel


Immunoloog Sjoerd Schetters gaat onderzoek doen in Gent (België) bij het Inflammation Research Center van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.
Sjoerd Schetters: “We weten dat astma vaak wordt veroorzaakt door eosinofielen, afweercellen die schade veroorzaken aan de long. Nieuwe medicijnen treffen deze cellen. Sommige eosinofielen spelen echter ook een ook een positieve rol in ons lichaam. Ik ga nu onderzoeken of het wel veilig is om al deze eosinofielen uit te schakelen.”


 
Anne van der Spek: Schildklierhormoon en suikerstofwisseling in de lever


Internist-in-opleiding Anne van der Spek gaat naar Weill Cornell Medicine, Cornell University, New York City (USA). Anne van der Spek: “Schildklierpatiënten lijken een grotere kans op suikerziekte te hebben. De relatie tussen schildklierhormoon en suikerstofwisseling in mensen is nog niet duidelijk. Ik ga in menselijke levercellen het effect van veranderingen in het schildklierhormoon op de verwerking van suiker bestuderen.”


Fleur Tjong: Bescherming tegen plotse hartdood voor wie het echt nodig heeft


Cardioloog in opleiding Fleur Tjong gaat onderzoek doen bij Stanford University, Stanford Medical School Cardiovascular Medicine (USA). Fleur Tjong: “Een ICD wordt geïmplanteerd om het hart te ‘resetten’ als het zodanig op hol slaat dat een patiënt anders zou overlijden. Niet altijd is duidelijk wie écht risico loopt. Ik ga onderzoeken hoe artificial intelligence ons hierbij kan helpen om zo een leidraad te vormen voor behandeling van deze hoog risico patiënten.”