Zes eetmomenten per dag

‘s Ochtends en ‘s middags een tussendoortje en na het avondeten nog een toetje. Vanaf deze week krijgen alle patiënten zes keer per dag iets te eten en te drinken aangeboden. Locatie VUmc is sinds afgelopen dinsdag overgegaan van drie naar zes eetmomenten. Op locatie AMC gebeurt dit sinds de introductie van het nieuwe voedingsconcept eind 2019.

Genoeg (eiwitten) eten is belangrijk tijdens ziekte en herstel. De meeste patiënten krijgen met drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondmaaltijd) onvoldoende eiwitten binnen. Bij zes eetmomenten komen zij makkelijker aan de hoeveelheid eiwitten die ze elke dag nodig hebben. Daarnaast is het de bedoeling dat onze patiënten een prettig verblijf in Amsterdam UMC hebben. Lekker eten draagt daaraan bij. Met zes eetmomenten is er meer afwisseling in het eten, waardoor patiënten meer worden gestimuleerd om te eten. Patiënten krijgen ‘s ochtends en ‘s middags een tussendoortje aangeboden en na het avondeten een toetje.

Tussendoortjes op locatie VUmc
De koks hebben een gevarieerd assortiment tussendoortjes en toetjes samengesteld. De meeste zijn huisgemaakt en bevatten veel eiwitten. Patiënten kunnen kiezen uit tussendoortjes als honing-gember panna cotta, ijskoude appelmoes, dadel-kokosballetjes, zalmsalade of Oosterse Edamame-salade. Het Facilitair bedrijf bezorgt al het eten en drinken op de afdelingen.

Tussendoortjes op locatie AMC
De voedingsassistenten maken de meeste tussendoortjes en toetjes klaar. Een aantal tussendoortjes die de patiënten in de lente/zomer kunnen kiezen: aardbeiensmoothie, Oma’s kippensoep, club sandwich, kipgehakballetje met chutney, flensje met banaan en walnoot of yoghurt met toppings van noten en fruit.

Programma Zorg op het Bord
De invoering van zes eetmomenten is een van de stappen binnen het voedingsconcept van Zorg op het Bord. De missie van het voedingsprogramma Zorg op het Bord is om door voeding het welzijn van patiënten te verbeteren. Voeding wordt onderdeel van de behandeling, waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke smaak en achtergrond van de patiënt.

Meer informatie over het voedingsprogramma van Amsterdam UMC Zorg op het Bord op www.zorgophetbord.nl.