€2,5 miljoen voor lymeziekte-expertisecentrum

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar voor het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLE). Dit centrum is een samenwerking van vier partijen: het Academisch Medisch Centrum (AMC), de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), het Radboudumc en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Doel van het NLE is om de diagnostiek en behandeling van patiënten met de ziekte van Lyme te verbeteren.

Lymeziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie, die wordt overgedragen door de beet van een besmette teek. De aandoening komt steeds vaker voor in Nederland. Als de besmetting op tijd ontdekt wordt, is deze doorgaans goed te behandelen met antibiotica. Maar als de ziekte pas veel later wordt ontdekt en aangepakt, kunnen de klachten lang aanhouden.

Omdat er vanuit patiënten onvrede was over de diagnostiek en behandeling van Lymeziekte, verzamelde de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten ruim 70.000 handtekeningen, voldoende voor een burgerinitiatief dat werd aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook op basis van een adviesrapport van de Gezondheidsraad zijn vervolgens plannen gemaakt voor het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Hierin speelt het Amsterdams Multidisciplinair Lyme borreliose centrum (AMLC) – gecoördineerd door prof. dr. Joppe Hovius, internist-infectioloog in het AMC – een belangrijke rol.

Het AMLC is één van de twee aangesloten klinische expertisecentra. Binnen het NLE is het betrokken bij onderzoeken naar de verbetering van diagnostische tests en naar voorspellers en oorzaken van aanhoudende klachten na Lymeziekte.

Lees meer over het NLE op de website van het RIVM.