Wie is nou de dokter?

Patiënten zien tijdens een bezoek aan het ziekenhuis veel witte jassen. Voor hen is het vaak onduidelijk met wie ze te maken hebben. Dat is voortaan beter zichtbaar: co-assistenten dragen vanaf half november hun personeelsbadge in een blauwe houder. “Nog beter als je je dan ook met naam én functie voorstelt aan patiënten”, zegt initiator Bart Voskamp.

De eerste zorgverlener in een witte jas die patiënten doorgaans zien op de polikliniek , is de co-assistent, een geneeskundestudent die stage loopt. Daarna komt de arts-assistent (een arts in opleiding tot specialist) en daarna soms nog de specialist. Best verwarrend soms, al die verschillende gezichten.

Bij patiënten, die zich vaak toch al kwetsbaar en afhankelijk voelen in het ziekenhuis, kan dat leiden tot onzekerheid. In sommige gevallen zelfs tot een gevoel van onvrede: ‘Ik heb heel veel mensen gezien, maar wie was nou de dokter?’

Kleurtje

Arts-assistent gynaecologie Bart Voskamp wil daar verandering in brengen. In het OLVG, waar hij twee jaar geleden het eerste deel van zijn opleiding volgde, maakte hij kennis met de gekleurde badgehouders voor co-assistenten. Hij merkte dat dit – net als het kleuronderscheid in de uniformen van AMC-verpleegkundigen - patiënten meer duidelijkheid geeft over de rol en functie van de mensen die ze tegenover zich krijgen. “Samen met een collega arts-assistent uit het VUmc heb ik het daarom als idee ingediend voor de AMC innovatie-impuls. Dat werd gehonoreerd.”

Vanaf november wordt onderscheid gemaakt tussen studenten geneeskunde die nog geen artsexamen hebben afgelegd (co-assistenten) en degenen die dat wel hebben gedaan (arts-assistenten en specialisten). Voskamp: “In het OLVG wordt ook nog een kleuronderscheid gemaakt tussen co-assistenten en arts-assistenten, maar wij kozen voor één kleuronderscheid om het voor patiënten zo helder en eenvoudig mogelijk te houden. Ze hebben immers al genoeg aan hun hoofd.”

Cultuurverandering

Voor alle andere artsen verandert er niets. Of toch wel? Voskamp: “Om het gevoel van onduidelijkheid bij patiënten weg te nemen, is meer nodig dan alleen een andere kleur badge. Laten we allemaal van deze gelegenheid gebruik maken om ons te verplaatsen in de patiënt en nagaan welke zorgverleners ze allemaal zien en wat dat voor ze betekent. Het volstaat niet om alleen je naam te noemen bij het voorstellen: vertel er liever meteen bij wat je functie is en wat dat betekent voor de patiënt. Daarmee neem je onduidelijkheid weg en begrijpt de patiënt beter waarom hij of zij al die verschillende gezichten tegenover zich krijgt.”

Tekst: Suzanne Bremmers
Foto: Mark van den Brink