20 jul 2018 | Verhaal

100% Amsterdam UMC: De hoogte in

In 100% Amsterdam UMC de leukste tips van locals. Van fijne wandelroutes tot de beste koffiespots, van een rondje kunstgeschiedenis tot die plek met het mooiste uitzicht: Amsterdam UMC heeft het allemaal. Deze zomer staat wekelijks één verborgen parel per locatie centraal.

Spelen tussen de wolken en kilometers uitzicht over zowel Amsterdam Zuidoost als de natuur van Abcoude. In deze editie gaan we de hoogte in.

VUmc Kinderstad

In Kinderstad waan je je buiten het ziekenhuis. Gebouwd op de bovenste verdieping van het gebouw van het VUmc, direct naast de kinderkliniek, maakt het paviljoen zich letterlijk los van het bestaande pand. Achter de verdiepingshoge glazen gevels voelt het alsof je niet binnen bent, maar tussen de wolken.

Afleiding lijkt herstel te bevorderen en dus kunnen kinderen hier doen wat ze het allerliefste doen; Spelen! Zo is er bijvoorbeeld het Ajax-spelershome met een indoor voetbalveldje en een ware spottersplek voor het spotten van vliegtuigen, van en naar Schiphol. In de TV werkplaats van Care 4 Kids/Endemol kunnen filmpjes en foto’s worden gemaakt. Ook staat er een echte Spyker racewagen met een groot beeldscherm waar de kinderen een racespel kunnen spelen. Met een glijbaan zoef je van de tiende naar de negende verdieping. Even ontspannen of een boekje lezen doe je op de zitzakken in het Paarse Bos. Bovendien is er volop speelgoed aanwezig zoals lego, k'nex, playmobiel, een speel - en bouwhoek.

Als kers op de taart is ook het uitzicht - over het Amsterdamse Bos enerzijds en de stad anderzijds - fenomenaal. Benieuwd? Aarzel niet, kom vooral een keertje langs.

Emma Parade

Architectuur en inrichting van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ), gevestigd op de zevende en achtste verdieping van het AMC, zijn mede gebaseerd op de ideeën van Hugo Heymans, voormalig kinderarts en directeur van het EKZ. Hij benadrukte dat naast goede zorg ook een goede omgeving bijdraagt aan herstel, en dat kinderen zich tijdens hun vaak langdurige verblijf in het ziekenhuis moeten blijven ontwikkelen. Dat lukt niet als je de wereld buitensluit, betoogde hij.

Aan die impliciete oproep is bij de in 2015 voltooide renovatie gehoor gegeven. Elke ruimte biedt nu direct of indirect uitzicht op buiten. Vanaf de Emma Parade bijvoorbeeld, de binnenstraat op de achtste die voor iedereen toegankelijk is, heb je kilometers uitzicht over zowel Amsterdam Zuidoost als de natuur van Abcoude. Ook vind je er een speelplein met een tafelvoetbalspel on steroids, terrassen, lounges, een tuinkamer en een interactieve wand. Absoluut de moeite waard om eens een kijkje te nemen.