06 jul 2018 | Verhaal

100% Amsterdam UMC: Rondje groen

In 100% Amsterdam UMC de leukste tips van locals. Van fijne wandelroutes tot de beste koffiespots, van een rondje kunstgeschiedenis tot die plek met het mooiste uitzicht: Amsterdam UMC heeft het allemaal. Deze zomer staat wekelijks één verborgen parel per locatie centraal.

Natuurgebied Klarenbeek, locatie AMC

Op steenworp afstand van het AMC, tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de Abcouderstraatweg, ligt het 6,5 hectaren grote natuurterrein Klarenbeek, waar rietmoeras, hooiland, slootjes, poelen en wilgengrienden elkaar afwisselen. Het rietmoeras vormt het centrale deel van Klarenbeek. Omdat riet water zuivert, is de waterkwaliteit uitzonderlijk goed en dat is te merken aan de hoeveelheden en variëteit in soorten waterbeestjes.

Op het droge is ook van alles te zien. Meerkoeten en ijsvogels bijvoorbeeld maar ook wilde eenden, kuifeenden, krakeenden, smienten in winter, krooneend in het voorjaar (zeldzaamheid), diverse ganzen, aalscholvers, dodaars, waterhoenen, futen en nog veel meer moois. De graslanden worden begraasd door Soayschapen en vrijwilligers onderhouden de zes knuppelbruggen, houden de smalle, onverharde paden begaanbaar, maaien de hooilanden, voeren het hooi af, kappen regelmatig de grienden en zorgen ervoor dat de ‘wilde’ tuinen niet volledig uit hun voegen groeien. Er is ook een belevingspad aangelegd voor gehandicapten.

Vanaf het AMC ben je te voet ongeveer 10 minuten onderweg om bij Klarenbeek te komen. Verlaat het AMC via de uitgang van de faculteit. Sla over de houten brug rechtsaf, wandel langs het water, steek de weg over en binnen 100 meter zie je rechts de ingang van Klarenbeek, eveneens aangegeven door een bord/bewegwijzering. Als je er flink de pas in zet, kun je hier in 30 minuten een prachtig rondje maken. Wandel tot aan de wilde tuinen, sla na de tuinen linksaf en je komt via een andere weg weer terug bij de ingang van dit bijzondere veenweidegebied.

Botanische tuin, locatie VUmc

Wist je dat er op de Zuidas, vlak achter locatie VUmc, een botanische tuin is? De tuin is op zijn mooist in de zomermaanden, wanneer een enorme collectie (sub)tropische planten, waaronder grote palmen, rondom de kassen staat opgesteld. Als natuurliefhebber ben je hier dus helemaal in je element. Ruim 40 vrijwilligers (georganiseerd in de stichting Vrijwilligers Botanische tuin VU) zetten zich in voor het groenonderhoud van de tuin. Geloof ons, deze plek is zo rustgevend dat je er niet meer weg wil.

De Botanische tuin is gratis toegankelijk op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Vanaf mei tot en met oktober is de tuin ook op de zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.