09 nov. 2016 | Verhaal

Achter de schermen bij de schoonmaakafdeling

We nemen regelmatig een kijkje achter de schermen bij een afdeling. Deze keer: de afdeling schoonmaak van de operatiekamers. "Soms moeten we tijdens de operatie het bloed opruimen, want de chirurgen mogen natuurlijk niet het risico lopen uit te glijden.”

Door de lichte gang van het OK-complex wordt de patiënt van OK 1 naar de verkoeverkamer gereden. Er schallen verschillende mededelingen uit de intercom. Dan klinkt er een piepsignaal: het sein van schoonmaker Peter Twengboah Koduah. Meteen pakt hij de groene schoonmaakkar, trekt een paar blauwe wegwerphandschoenen aan en haast zich naar de OK. Het is een apart gezicht: een lege OK met bloedspetters en afval op de grond. Geen patiënt meer te bekennen. In de ogen van Koduah is dit een doodnormale werkplek die schoongemaakt moet worden. 

Vliegensvlug begint hij de vloer te vegen en verwijdert daarna de bloedspetters met een wegwerpmop van microvezel. De schoonmaakkar blijft buiten de OK staan, dus elk nieuw doekje – en dat zijn er heel wat – betekent een keer op en neer lopen. Nadat de vloer onder handen is genomen, wordt het bloed van beide lampen afgeboend, het bed schoongemaakt en alles grondig gedesinfecteerd. Tot slot ontsmet Koduah de telefoons, verwisselt de afvalzakken, desinfecteert nog een laatste keer de vloer en hij kan door naar de volgende OK. Na afloop gaan de blauwe handschoenen meteen de afvalbak in. Volgens de hygiëneregels gooit hij deze na elke handeling weg. Het schoonmaken van de OK’s gebeurt volgens strikte protocollen en richtlijnen. 

Snel werken
In sneltreinvaart reageert Koduah op de oproepen die binnenkomen op zijn pieper. Tijd om even stil te staan is er niet, want zijn sein piept in rap tempo door. “Ik moet altijd snel zijn, want de volgende patiënt ligt al te wachten om geopereerd te worden. Normaal werken we overdag met twee schoonmakers tegelijk, maar door de vakantieperiode zijn er minder OK’s in gebruik en sta ik alleen. Dat is druk, maar ik ben het gewend.” Koduah werkt al 25 jaar in het OK-complex, altijd met plezier. Andere OK-medewerkers groeten hem vrolijk en maken geintjes met hem zodra hij een OK binnenloopt. Ondanks het harde werken heerst er een ontspannen sfeer. Iedereen waardeert zijn inzet en Koduah is ook zichtbaar tevreden. 

Ploegendienst
Het schoonmaakwerk op het OK-complex is verdeeld in diensten tussen 6.00 en 20.00 uur. Koduah heeft altijd de dagdienst: van 12.00 tot 20.00 uur. Deze shift start met zogenaamde ‘tussendoortjes’: tussen twee patiënten door een OK schoonmaken. Heel soms maakt hij ook tijdens een operatie schoon. Koduah : “Dan ligt er teveel bloed op de grond en roepen ze mij op om snel te moppen, want de chirurgen mogen natuurlijk niet het risico lopen uit te glijden.” Na 16.00 uur start de schoonmaakploeg met de dagelijkse grote schoonmaakronde. Daarbij wordt alles grondig onder handen genomen en zeep, doekjes en andere zaken bijgevuld. De medische apparatuur hoeven Koduah en zijn collega’s niet te reinigen: dat valt onder de verantwoordelijkheid van het medische OK-personeel.

Afval
De OK is schoon, maar er prijkt nog een berg afvalzakken voor de deur van heb ik jou daar. Koduah haalt een grote kar uit de afvalberging en rijdt naar OK 1. Hij telt het aantal afvalzakken en registreert het tijdstip waarop hij ze verwijdert. Terwijl de doorgewinterde schoonmaker zijn weg vervolgt, ziet hij een bed uit OK 6 rijden. Hij komt meteen in actie. Op de vloer liggen wat restanten van verpakkingen en andere kleine prullen. 

Verkoeverkamer
Ondertussen piept zijn sein opnieuw. De verkoeverkamer vraagt om schoonmaakassistentie. Onderweg erheen stopt Koduah eerst nog bij OK 5. “Deze is niet zo vies, die kan ik nog wel even tussendoor doen.” Er blijkt toch aardig wat bloed op de vloer te liggen, maar daar draait hij zijn hand niet voor om. “Dit is nog niks. Als er écht veel bloed ligt, gebruiken we eerst een speciale machine voordat we gaan moppen.” Nadat hij alle handelingen volgens protocol heeft afgewerkt, snelt hij naar de verkoeverkamer om de contactisolatiekamer schoon te maken. Daarvoor trekt hij een gele protectiejas over zijn OK-kleding aan. Na afloop keert hij weer terug naar het OK-complex om verder te gaan met zijn werk. “Wat hij het leukste vindt? “Om hier elke dag te zijn”, antwoordt hij. “Zelfs na 25 jaar heb ik er nog steeds plezier in.”