Studenten, patiënten, personeel en bezoekers, Lina Autar (55) krijgt ze allemaal voor haar counter. Bij bedrijfscateraar Vitam op het Voetenplein is Lina barista, caissière en gastvrouw in één. “Ik maak onderdeel uit van het meubilair.”

Achttien jaar al werkt Lina in het bedrijfsrestaurant, een bekend gezicht voor velen. En ook op locatie VUmc blijkt ze niet meer incognito te kunnen rondlopen. “Mijn moeder lag laatst met een gekneusde heup op de De Boelelaan. Zegt de verpleegster ineens: ‘hey, jou ken ik!’ Blijkt ze ook weleens in het bedrijfsrestaurant op de Meibergdreef te komen.” 

Ze hoopt het gastvrouwschap nog járen vol te houden. “Laat mij mensen maar lekker in de watten leggen en een beetje ontzorgen.” Dat in de watten leggen doet ze met koffie –“in de ochtend staan ze hier rijen dik voor een bakkie”- en verse sapjes, met poké bowls en biologisch bananenbrood, maar ook met kroketten en kaassoufflés. “AMC’ers zijn gek op snacks.” De bestsellers? “Eigenlijk alles wat uit de frituur komt.”

Bedrijfsleider Alex Dekkers kan dat beamen. “De directie heeft ooit gevraagd of we wilden stoppen met de verkoop van snacks. Nou, dat ging er bij de medewerkers niet in. Die kwamen meteen in opstand. Je moet niet aan een AMC’er zijn snack komen.”

Alex, die al jaren in diverse bedrijfsrestaurants heeft gewerkt, werkt nu zo’n acht maanden op locatie AMC:  “Gasten zoals hier vind je nergens. Iedere gast heeft een eigen verhaal en als gastheer hoor je alles. Dat kan in een ziekenhuis soms best confronterend zijn. Artsen die een zware operatie achter de rug hebben bijvoorbeeld. Of ouders die net een kind hebben verloren. Maar ook mensen die genezen zijn verklaard. Heftig, mooi, uniek.”