Amsterdam UMC laat zich duidelijk zien tijdens de 22ste Canal Parade op zaterdag 4 augustus. Met een grote boot maken we Amsterdam duidelijk dat we er zijn. Niels Janssen is medeorganisator van deze boot. Hij vertelt over de voorbereidingen die collega’s in de locaties AMC en VUmc hebben getroffen om mee te kunnen varen in de bonte stoet boten.

Natuurlijk. De gedachte om mee te varen tijdens de Canal Parade, het hoogtepunt van Amsterdam Pride, speelde al langer. Er heeft al eens een afdeling (Voortplantingsgeneeskunde bij locatie AMC) meegevaren, in 2014. Maar nog niet eerder liet de ‘hele organisatie’ zich zien. Omdat AMC en VUmc op 7 juni de handen ineen hebben geslagen, leek meevaren als één nieuwe organisatie op zaterdag 4 augustus een mooie gelegenheid om onze nieuwe identiteit én eenheid te benadrukken. Amsterdam UMC, ahoi! Met een goed verhaal én een plan wisten Ellen (unithoofd schoonmaakonderhoud & textiel, locatie VUmc) en Patricia (in-house projectleider Asito, locatie VUmc) met de nodige enthousiasme voldoende draagvlak én middelen te verzamelen om van start te gaan.

Waarom we meevaren

Bij Amsterdam UMC werken zo’n 15.000 medewerkers en behandelen we jaarlijks ruim 500.000 patiënten. Dat doen we met een divers medewerkersbestand: homo, hetero, transgender, bi, wit, zwart, bruin, man, vrouw of interseksueel dan wel crossdressers. Ons maakt het niet uit, als je maar onze doelstelling onderschrijft: help onze patiënten, onze studenten en onze wetenschappers de helden van morgen te maken. Deze mentaliteit maakt ons trots op de unieke identiteit van onze instellingen en op de grote diversiteit. Zowel bij medewerkers als patiënten. 

Het Amsterdam UMC heeft een sterke link met de LHBTI-community. Locatie VUmc heeft  de eerste transgenderkliniek ter wereld. Locatie AMC is voorloper geweest bij de bestrijding van infectieziekten, zoals aids.  Het Centrum Voor Voortplantingsgeneeskunde (locatie AMC) en het IVF Centrum (locatie VUmc) helpen veel koppels bij het realiseren van hun kinderwens. We willen door onze deelname aan de Canal Parade onze diversiteit én eenheid benadrukken. En onze inzet benadrukken voor diversiteit en gelijkheid in onze samenleving. Vroeger, nu én in de toekomst.

Thema: Heroes

Het thema van de Amsterdam Pride 2018 is ‘Heroes’. Uiteraard, onze medewerkers zijn ‘helden’. De telefoniste, de arts, de verpleegkundige, de baliemedewerker, de onderzoeker, de student, de schoonmaker, de docent: iedereen die op zijn of haar eigen wijze een bijdrage levert aan de best mogelijke zorg.

Maar dat niet alleen.

Voor ons zijn al onze patiënten helden. Juist zij.

Een patiënt die een langdurig traject ingaat om een tumor te behandelen. Of iemand die na een jarenlange zoektocht eindelijk begint met de behandeling om van geslacht te veranderen. Maar ook mensen met hiv of de patiënt met chronische hepatitis die dankzij de inspanningen van onze helden, met een simpel medicijn hun leven kunnen herpakken en zelf held kunnen zijn. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Wij willen deze helden aan beide kanten benadrukken. Wie je ook bent, aan welke kant je ook staat.
Een ode aan de zorgverlener én onze patiënt: ook jij kunt een held zijn want we zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s: “Met helden maak je helden!”
De slogan op de boot luidt dan ook: Onze diagnose: jíj bent de held!

Onze boot

Het belangrijkste op de boot zijn onze collega’s. Gedurende een aantal weken konden ze zich aanmelden om mee te varen. De animo was groot was. Uiteindelijk waren vijftig collega’s bij locatie AMC en evenveel collega’s bij locatie VUmc de gelukkigen. Dit zijn verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, hoogleraren, onderzoekers, docenten en beleidsmedewerkers: een doorsnee van onze diverse groep collega’s.
Om goed voor de dag te komen zijn er oefenavonden georganiseerd waar, onder leiding van een choreografe, de danspasjes ingestudeerd werden. De deelnemers kregen een video van de pasjes, zodat ze thuis konden oefenen. Zal het foutloos gaan? Zeker niet. Maar we doen er alles aan om ‘vloeiende moves’ te laten zien.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe de Amsterdam UMC boot eruit ziet? We zijn boot nummer 70. Volg ons live Instagram verslag tijdens de Canal Parade. Daarnaast kun je via NPO3.nl live de parade volgen, vanaf 12.30 uur. Om 22.00 uur wordt en samenvatting uitgezonden op NPO 1, waarbij Ellie Lust en Rik van de Westelaken de beelden van commentaar voorzien. Wil je zelf komen kijken? De route is: Oosterdok – Nieuwe Herengracht – Amstel – Prinsengracht – Westerdok. Houd rekening met (grote) drukte langs de route.

Pride Amsterdam

Met het festival Pride Amsterdam wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld.Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Alle informatie op: www.pride.amsterdam.

Beeld: Pride Amsterdam/ Amsterdam UIMC

Tekst: Niels Janssen