04 jun 2018 | Verhaal

Badmuts moet herseninfarct vaststellen in ambulance

AMC-onderzoekers werken aan een badmuts met elektroden waarmee je in de ambulance een hersenfilmpje kunt maken om te zien of iemand een groot herseninfarct heeft. De patiënt kan dan meteen naar een ziekenhuis gebracht worden dat daarvoor de beste behandeling biedt. En dat scheelt tijd. Door middel van crowdfunding proberen de AMC’ers het benodigde bedrag bijeen te krijgen om de badmuts te testen.

Als je een herseninfarct hebt, telt iedere minuut, vertelt neuroloog Jonathan Coutinho. “We hebben een nieuwe behandeling waarmee je een stolsel uit een geblokkeerd bloedvat in de hersenen kunt halen. Die is erg effectief: patiënten herstellen er veel beter door. Niet ieder ziekenhuis kan deze behandeling aanbieden. Zo is het AMC in de regio Noord-Holland de enige die dat doet.”

Ongeveer vijf tot tien procent van de patiënten met verdenking op een herseninfarct komt in aanmerking voor de nieuwe behandeling. Het gebeurt daardoor regelmatig dat de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht wordt, waar na een CT-scan blijkt dat hij naar een ander ziekenhuis moet. Die extra rit levert gemiddeld zo’n drie kwartier tijdverlies op, berekenden Coutinho en zijn collega, onderzoeker Wouter Potters.

“Per minuut die verstrijkt, neemt de kans op een goed herstel af. Dus het scheelt enorm als je in de ambulance al weet wie de nieuwe behandeling moet ondergaan”, zegt Coutinho. Hij bedacht samen met Potters waar zo’n opsporingsmethode aan zou moeten voldoen. “Een apparaat moet uiteraard de diagnose kunnen stellen, klein zijn en makkelijk te bedienen door het ambulancepersoneel.”

Hersenfilmpje

Nu worden er al hersenfilmpjes gemaakt door middel van elektroden die op het hoofd geplakt worden. Zo houden artsen patiënten in de gaten die – bijvoorbeeld tijdens een operatie aan de halsslagader – een verhoogd risico lopen op een herseninfact. Maar die methode is niet geschikt voor de ambulance. De elektroden, een stuk of 25, moeten exact op de goede plek geplakt worden met behulp van een gel. Dat duurt al gauw een half uur.

Coutinho en Potters bedachten een badmuts met elektroden die ‘droog’ aangebracht kunnen worden. Deze meet door de haren heen de hersensignalen. In theorie zou dat moeten lukken. “In het ziekenhuis kun je prima zo’n hersenfilmpje maken, maar werkt het in de ambulance bij verschillende soorten patiënten? Dat willen we gaan onderzoeken door vijf ambulances uit te rusten met de badmuts.”

Prestatie

Om dat mogelijk te maken, proberen de AMC’ers 50.000 euro bij elkaar te krijgen door middel van crowdfunding. Zij worden hierin ondersteund door de Hartstichting. Via een speciale website kunnen verschillende bedragen gedoneerd worden. De onderzoekers stellen daar een prestatie tegenover: wat deze zal zijn, hangt af van het geschonken bedrag. Coutinho’s favoriet? “De knuffelbeer, met ambulancepakje aan. Ze zijn al bijna op, dus we gaan snel nog maar een doos vragen aan het bedrijf dat ze gratis ter beschikking heeft gesteld.”

UPDATE: Met hun idee wonnen de Amsterdammers de Amsterdam Science & Innovation Award 2018. Deze wordt ieder jaar uitgereikt voor het meest innovatieve idee met een duidelijke maatschappelijke of commerciële toepassing.

Tekst: Irene van Elzakker

Foto: Hartstichting