31 jul 2019 | Verhaal

Buiten werktijd: Speelgoedverzameling 

Wat doen Amsterdam UMC’ers het liefst buiten werktijd? Deze zomer gaan we op zoek naar de meest bijzondere hobby’s. Fyisicus radiotherpaie Hans Crezee laat zijn bijzondere speelgoedverzameling zien: ‘Het kleurgebruik van Mickey in de jaren ’30 maakt de objecten bijzonder interessant.’

“De zoektocht naar een speciaal object is bijna nog het mooiste. Laatst liep ik op een beurs spontaan tegen een pluchen pop van Ollie B. Bommel aan die ik al 40 jaar zocht. Een heel bijzonder moment! Deze pop is uiterst zeldzaam. Hoewel het me daar niet om te doen is: ik let op de vormgeving van een object. In het bijzonder verzamel ik spullen van Mickey Mouse uit de jaren ’30 en van Tom Poes en heer Bommel uit de jaren ’40 en ’50. Het kleurgebruik van Mickey in die tijd was uitgesproken met helder rood en veel primaire kleuren. Dat maakt de objecten bijzonder interessant om naar te kijken.

Op de middelbare school verzamelde ik stripboeken. Die staan maar in de kast; daar kun je minder van genieten. Daarom ging ik de dingen verzamelen die bij de strips horen. Inmiddels heb ik 11 gevulde vitrines en een kast vol posters. Alles staat in één verduisterde kamer, zodat de kleuren niet verbleken. Ik vind de spullen op internationale beurzen en veilingen en uit mijn netwerk van collega-verzamelaars. Ik voeg jaarlijks zo’n 50 nieuwe items toe aan mijn verzameling. 

Wat mij het meeste aanspreekt? De zoektocht, maar zeker ook de verhalen achter de objecten. Dat maakt een item voor mij specialer. En de vormgeving vind ik prachtig. Het is heerlijk om naast mijn werk in deze parallelle wereld van speelgoedverzamelaars actief te zijn.”

Tekst: Eva Cornet
Foto: Martijn Gijsbertsen