01 dec 2017 | Verhaal

De harem van Samuel

Volkskrantjournalist Willem Vissers schreef een jaar lang columns over zijn zoon Samuel. Samuel heeft meerdere handicaps en moet regelmatig naar de dokter. Eén van die dokters is AMC-kindercardiologe Irene Kuipers. Vissers wijdde een column aan haar en alle andere artsen die zijn zoon helpen.

"Hij leerde op zijn tiende een beetje lopen, met spalken. Hij doet het in zijn broek. Hij wil altijd hetzelfde zien of doen. Hij flappert met zijn rechterarm. Hij heeft een hartafwijking en een landschapstong. Klompvoeten. Hij is autist in hart en nieren. Mensen die zeiden dat het zwaar voor ons moest zijn, stelden we gerust. Een suicidaal, criminieel of verslaafd kind leek ons erger dan Samuel, onze grote vrolijke knuffelbaby."
Dat staat op de achterflap van het boek 'Samuel, kroniek van een ongewoon gezin'. De 16-jarige Samuel heeft het zeldzame syndroom van Kleefstra, waardoor hij meerdere handicaps heeft. Zijn vader, sportjournalist Willem Vissers, schreef over het leven van en met Samuel in zijn columns in De Volkskrant die later in een boek werden gebundeld.

"Thuis spreken we over de harem van Samuel. Dat is de schare vrouwen bij wie hij geregeld op bezoek is voor medische controles. Bijna allemaal vrouwen. Alleen de huisarts is een man, maar die zien we sporadisch voor Samuel, want gewoon ziek is hij nauwelijks."
"En dan is daar Irene Kuipers, de kindercardioloog. Tegenwoordig om de anderhalf jaar, en vroeger om de drie maanden, is Samuel bij haar op controle. Hartfilmpje maken en een echo. Kuipers komt ook uit Limburg, ze heeft een zoon die Sam heet en ze houdt van voetbal, vooral van Ajax. Als het te spannend is, zet ze de tv uit, mede omdat ze genoeg mensen kent die een hartaanval kregen van een partij voetbal op televisie. Ze zal dus weinig hebben gezien van de wedstrijden tegen Lyon.
Samuel heeft een gaatje tussen de hartkamers. Vroeger had hij ook een lekkende hartklep, maar die functioneert goed nu. Bij ons hoor je tik-tik. Bij hem ruist het hart, als de zee.
Het is al met al best bijzonder, al die vrouwen die voor hem zorgen. En dan hebben we het niet eens gehad over de belangrijkste vrouw in zijn leven: zijn moeder."

Alle columns over Samuel lees je ook terug via: https://www.volkskrant.nl/samuel-storystream/