E-health staat voor het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Maar maakt e-health de patient nou echt beter? Onze experts vertellen erover.

We stelden Hemmik Leopold, universitair docent medische informatiekunde vijf vragen over zijn e-healthproject.

Wie ben je?
Ik ben universitair docent medische informatiekunde in het AMC en ben projectleider van de Onderwijsmaterialen module: “Ontwikkel je eigen e-healthapp”.

Wat houdt je e-health-project in?
We maakten een keuzemodule voor geneeskundestudenten waarin ze leren wat e-health is, hoe ze apps kunnen beoordelen, en waar ze op moeten letten wanneer ze zelf een app willen ontwikkelen. 

Waarom vind je e-health belangrijk? 
Als medisch informatiekundige hebben we steeds meer te maken met e-health, en krijgen we hier steeds meer vragen over. Mensen vragen bijvoorbeeld hoe ze een goede app kunnen bouwen, of ook met vragen over wat e-health is en kan betekenen voor de gezondheidszorg. Wat ik vooral belangrijk vind is dat de kwaliteit van e-health (apps) voldoende is en dat patiënten en artsen kritisch kijken of een e-healthtoepassing daadwerkelijk iets toevoegt. 

Hoe helpt jouw ‘uitvinding’ studenten en uiteindelijk ook patiënten verder?
Doordat studenten in hun studie al te maken krijgen met e-health hoop ik dat ze als arts beter voorbereid zijn op de veranderingen in de zorg, waarbij ze óók steeds vaker te maken krijgen met e-health. Ze kunnen hierdoor makkelijker meegaan in deze veranderingen.

Welke mogelijkheden biedt e-health de zorg in de toekomst?
Goed uitgewerkte e-healthtoepassingen hebben de potentie om patiënten zelfstandiger te maken en geeft ze meer regie over hun eigen gezondheid. Ook heeft het de potentie om zorgkosten te drukken. Je kunt mensen bijvoorbeeld veel makkelijker op afstand hulp bieden. Denk bijvoorbeeld aan de thuiszorg; die moeten vaak langsgaan bij mensen, maar misschien kan er wel worden gecommuniceerd met de zorgverlener via een i-pad. Dat scheelt geld en kan heel efficiënt zijn.

Het belangrijkst vind ik dat het goed moet worden uitgevoerd; veel apps zijn namelijk niet gebruiksvriendelijk - we moeten het kaf van het koren scheiden.

Het project van Hemmik Leopold is onderdeel van het e-healthprogramma van het Citrienfonds. Het Citrienfonds werd door het ministerie van VWS in 2014 ingesteld om de toekomstbestendigheid van onze gezondheidszorg te garanderen. Binnen het fonds zijn de afgelopen jaren diverse deelprojecten uitgevoerd. Amsterdam UMC leidde onder andere het programma ‘e-health’ over hoe het gebruik van informatie- en communicatietechnologie de gezondheid(szorg) kan verbeteren. Prof. dr. Marlies Schijven is hierachter de drijvende kracht.