16 mrt 2017 | Verhaal

Een bloem voor mijn zusje

Een grote blauwe opblaasbare koepel stond vandaag in het Emma Kinderziekenhuis, met daarin een aantal 3D-printers. De kinderen van het Emma mochten hun wens in 3D uitprinten. De kleine Shabnam maakte een bloem.

Met een roze mutsje ligt ze in het grote ziekenhuisbed. Moeder Tohra ligt naast haar. Samen onder de dekens, iPad op schoot. Shabnam, vier jaar, bekijkt een filmpje van zichzelf uit een tijd toen er nog niets aan de hand was. De filmbeelden tonen een klein meisje dat samen met haar zus vrolijk door de kamer danst. Tohra vertelt dat haar dochter graag naar dit soort video’s kijkt als ze in het ziekenhuis ligt. Ze mist thuis.

Niet leuk

Aan het onbezorgde leventje van Shabnam kwam drie maanden geleden een einde. Het meisje werd steeds benauwder en kreeg enorme pijn aan de zijkant van haar borstkas. “Er zat een tumor van dertien centimeter op haar ribben”, vertelt moeder. “Botkanker. We komen nu vaak in het ziekenhuis, voor de chemokuur. Shabnam heeft al vier behandelingen gehad. Na de kuur is Shabnam altijd erg ziek. Misselijk. En ze krijgt vaak koorts. Dan moeten we terug naar het ziekenhuis voor een behandeling met antibiotica.”

Shabnam vindt het niet fijn in het ziekenhuis. “Het is saai. Niet leuk. Want ik ben ziek”, klinkt het benepen. Sabnam ging net een paar maanden naar school toen ze ziek werd. Nu krijgt ze ook les op de school van het Emma Kinderziekenhuis. Maar ze mist haar vriendinnetjes van thuis.

Een bloem in 3D

Vandaag had Shabnam wat afleiding: in de hal van het kinderziekenhuis stond de Wish-Dome van Make-A-Wish Nederland, een grote opblaasbare koepel met daarin een rijtje computers en 3D-printers. Onder begeleiding konden de kinderen van het Emma hun wens omzetten in een klein, tastbaar voorwerp. De een maakte een wensbedeltje, de ander printte zijn eigen naam in 3D.

Voor de kinderen die niet naar de koepel konden komen omdat ze te ziek zijn, kwam de 3D- printer aan bed. Zo ook bij Shabnam. Zij maakte vanmorgen een bloem in 3D. Trots laat ze haar blauwe kunstwerkje zien en legt uit hoe de printer dit voor haar ogen in elkaar zette. “Het was een soort typemachine”, vertelt ze. Waarom koos Shabnam een bloem? “Bloemetjes zijn mooi”, is het simpele antwoord. En dan: “Deze is voor mijn zus. Een kadootje.”