Nachtdiensten draaien vergt veel van medewerkers. Het heeft invloed op je gezondheid, je sociale leven én je hele gezinsleven heeft er ‘last’ van, weet hoofdverpleegkundige IC Caroline de Ridder. Daarom introduceerde ze verse maaltijden, een Energypod, een powernapbank, klinische lessen en speciale nachtdienstbrillen. “Heerlijk om even uit de piepjes te zijn.”

Het lijkt een soort capsule, de Energypod. In een lege unit op de IC staat deze naast de powernapbank, van elkaar gescheiden door een gordijntje. Zodra je op de aan-knop drukt, gaat de stoel in slaapstand. Gekanteld tot in een fijne houding begint de zitting heel subtiel te vibreren. De capsule kan je volledig dichttrekken, of half open laten. Je bepaalt zelf of je de muziek aan of uit wilt. Zo kun je een half uurtje heerlijk ontspannen wanneer de werkdruk het toelaat tijdens de nachtdienst.

Powernap
De mogelijkheid om een powernap te doen wordt enorm op prijs gesteld, vertelt hoofdverpleegkundige Caroline de Ridder. “Ik hoor vaak dat collega’s het heerlijk vinden om even uit de piepjes te zijn. Want ook al is het rustig, je bent continu omgeven door monitoren en alarmbellen. Dan kan je niet ontspannen.” Er is een rooster gemaakt per nachtdienst zodat alle collega’s aan bod komen. Dat blijkt in de praktijk wat lastig: soms laat de werkdruk een pauze niet toe.

Sinds 1 september is de Energypod in bedrijf en de eerste collega’s hebben er inmiddels ingelegen. “Ik heb echt geslapen”, vertelt senior IC-verpleegkundige Stacey Voges.”Ik ben vaak zó moe als ik naar huis toe rijd dat ik bang ben om in de vangrail te belanden. Als ik een powernap heb gedaan tijdens de dienst, zit ik minder moe in de auto.” Collega Anouschka Joling beaamt dat. Ik was zo in slaap en voelde me daarna fitter.”

Verse maaltijden
De Energypod is onderdeel van een pilot om fit door de nachtdienst te komen. Tegelijkertijd krijgen de artsen en verpleegkundigen verse maaltijden voor tijden de nacht. Deze zijn afgestemd op het ideale voedingspatroon tijdens de nachtdienst: voor meerdere momenten een kleine maaltijd of snack met een hoog eiwitgehalte. “Echt een luxe”, vindt Voges. Het is fijn dat er aandacht is voor de nachtdienst, want dit is de zwaarste dienst om te draaien.” De maaltijden wordt (met allergiewensen!) speciaal besteld en dagvers geleverd op de afdeling. En zijn ze ook nog lekker? “De smaak is prima en heel divers”, vertelt Joning. “Ik kan hier wel aan wennen.”

Nachtbrillen
Verder start de IC met een proef met zogenaamde nachtdienstbrillen. De Ridder: “Deze brillen filteren het blauwe licht, waardoor de aanmaak van melatonine, het hormoon dat de slaap bevordert, wordt gestimuleerd.” Daarnaast krijgen alle medewerkers op de IC een reeks klinische lessen over de biologische klok, de invloed van voeding en bewegen tijdens de nachtdienst en een workshop over het gebruik van de brillen. Het doel van de pilot: minder negatieve impact voor de gezondheid van nachtpersoneel.

Succesmeting
Of deze interventies succesvol zijn, wordt gemeten met een fitvragenlijst, de waardering wordt gemeten en het verzuimpercentage vergeleken. De Ridder: “We hebben voor twee jaar budget om dit uit te voeren, maar ik weet nu al: dit blijft! De waardering die ik voel bij de medewerkers is enorm. Als ziekenhuis moeten we goed zorgen voor de medewerkers die nachtdienst draaien.”

Tekst: Eva Cornet
Foto: Gerritjan Huinink