12 jun 2017 | Verhaal

Grootste groene dak van Amsterdam

Met duizenden vetplantjes op het dak van het APC-gebouw (Academisch Psychiatrisch Centrum) heeft het AMC straks het grootste groendak van Amsterdam. Met bijna 6300 m2 zowat zo groot als een voetbalveld. Door de zonnepanelen die bovenop de plantjes komen, wordt het vooral een duurzaam groendak.

Een goed dak houdt het huis droog én gaat lang mee, dat zijn basisvoorwaarden bij de aanleg van een nieuw dak. Voor de vervanging van het dak van het APC-gebouw zijn ook de aangescherpte eisen van de gemeente Amsterdam en het eigen duurzaamheidsbeleid van het AMC meegenomen. “De gemeente stelt de opvang en een geleidelijke afvoer van regenwater op eigen terrein verplicht om overbelasting van het riool te voorkomen”, legt projectmanager Paul van der Lee van het directoraat Huisvesting uit. “Daarbij speelden voor het AMC ook de levensduur van het nieuwe dak, de klimaatbeheersing in de kantoren eronder, het milieuvriendelijk genereren van (goedkopere) energie en het kosten/batenplaatje van de investering een belangrijke rol. Met een mix van groen en zonnepanelen wordt aan alle wensen en eisen voldaan.”

Paul van der Lee (links) en Peter van den Heuvel Paul van der Lee (links) en Peter van den Heuvel

Lagen

De constructie van het nieuwe groendak op het APC-gebouw is ingenieus. Als basis wordt een nieuwe bitumen daklaag aangebracht, met daar bovenop honderden cups die het regenwater opvangen. “Dat verdampt grotendeels, de rest wordt geleidelijk afgevoerd”, vertelt Van der Lee. Over de watercups komt een vliesdoek, met daar bovenop een relatief dikke laag substraat van kleikorrels en voedingsstoffen voor de vetplantjes die daarop worden geplant. “Die vetplantjes – sedum – vormen het échte groen van het groendak”, zegt bouwkundig beheerder Peter van den Heuvel. “Het voordeel is dat ze klein blijven en nauwelijks onderhoud nodig hebben.” Bijkomend voordeel is dat ze een mooie egale mat vormen voor de zonnepanelen die er overheen worden gelegd.

Multi-milieuvriendelijk

Het nieuwe groendak wordt multi-milieuvriendelijk, vertelt Van den Heuvel. “De planten zorgen voor extra isolatie, wat in de winter tot een lager energieverbruik leidt. ’s Zomers ervaren de medewerkers onder het dak een aangename verkoeling als gevolg van de verdamping van het opgevangen regenwater. Die verkoeling verhoogt tevens het rendement van de zonnepanelen. En de plantjes zelf nemen fijnstoffen uit de lucht op, wat ook weer goed is voor het milieu.”

Overigens beperken de zonnepanelen die over de vetplantjes komen te liggen het zichtbare groen. Van bovenaf zullen er hooguit wat groenstroken aan de randen en tussen de zonnepanelen te zien zijn, vanaf de begane grond gaat het groen schuil achter de borstwering rond het dak. “Het groendak is vooral een duurzaam groendak”, aldus Van der Lee.

Gefaseerd

Het project vergt een fikse investering, reden om het gefaseerd uit te voeren. “We hebben nu bijna een kwart van het dak van het APC-gebouw beplant. Na de zomer komen daar de zonnepanelen op. Naar verwachting is het hele dak medio 2018 klaar”, aldus Van der Lee. Dat wil zeggen: alle laag gelegen betondaken van het APC-gebouw. De opbouwtjes op het dak niet, omdat alleen de laaggelegen betondaken het gewicht van volle opvangcups na extreme regenval kunnen dragen.

Tekst: Daniëlle Kraft

Foto: Mark van den Brink