Misschien heeft u ze wel eens voorbij zien schuifelen in de polikliniek van Amsterdam UMC: geblinddoekte studenten met een witte stok, voorzichtig om zich heen tastend waar ze naartoe moeten.

”Dat zijn tweedejaars masterstudenten die hun coschappen lopen bij de afdeling Oogheelkunde”, verklaart Ruth van Nispen, universitair hoofddocent van de afdeling Oogheelkunde. “Door geblinddoekt en met witte stok te lopen, krijgen de studenten een inkijkje in hoe het is om te moeten leven met een visuele beperking." Expertisecentra voor mensen met een visuele beperking zoals Koninklijke Visio en Bartiméus begeleiden de studenten bij deze ervaringsoefening, een vast onderdeel van hun geneeskundeopleiding.

De kans dat u uitgerekend vandaag, op de Dag van de witte stok, een student tegen het lijf loopt die met de stok oefent, is overigens niet zo groot, want de oefeningen vinden om de week plaats, aldus Van Nispen.

Glaucoom en verkeer
De ervaringsoefening wordt alleen op locatie VUmc gedaan, maar het oogheelkundig wetenschappelijk onderzoek is tegenwoordig een zaak van heel Amsterdam UMC. De gefuseerde afdeling Oogheelkunde begint in 2020 met een groot onderzoek naar glaucoompatiënten die door hun gezichtsveldbeperking problemen hebben in het verkeer. Voor veel mensen betekent ouder worden dat ze slechter gaan zien.

“Mensen met glaucoom hebben vaak niet door dat hun gezichtsveld kleiner wordt, maar de beperking kan ertoe leiden dat ze afgekeurd worden voor autorijden”, legt Van Nispen uit. “Daar spelen we op in met dit onderzoek. We willen met behulp van een eyetracker in kaart brengen wat iemand nog waarneemt in het verkeer. Wat overigens vaak meer is dan je op basis van een gewoon gezichtsveldonderzoek zou denken.”

Tekst: Ellen van de Boomgaard
Afbeelding: Shutterstock