18 okt 2018 | Verhaal

Meer 'minder ongezonde' snacks in de automaten

Echt heilzaam zijn ze zelden, maar de ene snack hakt er natuurlijk meer in dan de andere. Omdat een ziekenhuis wordt geacht de gezondheid te bevorderen, is het aanbod van ‘minder ongezonde’ producten in de snackautomaten van locatie AMC uitgebreid. ‘Maar we gaan niet betuttelen.'

Gezonde voeding blijft een hot issue, maatschappijbreed én in het Amsterdam UMC. In het kader van het programma Zorg op het Bord is het assortiment in de snackautomaten enigszins aangepast. ‘We hebben een stuk of 10 nogal ongezonde producten vervangen door minder ongezonde alternatieven’, zegt programma-manager Marieke van Maanen. Elke automaat biedt maar een paar van die nieuwe producten aan.

Pop Chips BBQ

Het zijn lang geen onsmakelijke versnaperingen, dat moet gezegd. Tot de nieuwe aanwinsten behoren Mani sweet cocktail (‘een mix van ongezouten, licht geroosterde noten, zaden en gedroogd fruit’), Rocky Rice milk chocolate (‘een luchtig gepofte rijstreep met subtiel laagje chocola’) en Pop Chips BBQ (‘met 50% minder vet dan de traditionele chips’).

Betutteling

Maar wat belooft het voor de toekomst? Treffen we in onze snackautomaten over een paar jaar alleen nog maar oergezonde, zorgvuldig van alle vet en suiker ontdane producten? Die vrees is volgens Van Maanen ongegrond. ‘We zijn niet van plan om alle lekkere dingen die niet aan de gezondheid bijdragen te verbannen, aan dat soort betutteling is geen behoefte.”

Een gezond aanbod moet weliswaar prominent en overvloedig aanwezig zijn, is de filosofie van de Zorg op het Bord-groep, maar ook - of juist - in een ziekenhuis mag een beperkt assortiment aan 'comfort food' niet ontbreken.

Meer over 'Zorg op het bord'.