Tijdens de eerste drie jaar van de studie Geneeskunde, de bachelor, kun je stage lopen in het buitenland. Een geliefd onderdeel bij studenten. Lieve Schupp, die in haar derde jaar Nieuw Zeeland bezocht voor haar bachelorthesis, vertelt.

“Een bachelorthesis schrijven is best een zwaar studieonderdeel in Epicurus. Ik volgde het college ‘Introductie Bachelorthesis’ en toen wist ik al dat ik naar Nieuw Zeeland zou willen gaan. Daar ben ik eerder geweest en ik had me voorgenomen om terug te keren. Dus heb ik een onderzoeker benaderd van het Universitair Ziekenhuis in Wellington, die research deed op het gebied waar ik mijn thesis over wilde schrijven.

Mijn thesis is een literatuuronderzoek naar de invloed  van probiotica op de hersenontwikkeling bij te vroeg geboren baby’s. Tot twee keer toe benaderde ik die onderzoeker maar ik kreeg twee keer nul op het rekest. Toen heb ik mijn thesisbegeleider in Nederland gevraagd om te helpen, en via hem kwam ik uit bij een andere onderzoeker in Nieuw Zeeland die het contact tot stand wist te brengen. Dat hielp: ik was zeer welkom. Ik was er de enige bachelorstudent. De meeste onderzoekers waren promovendi.

Haka

Nieuw Zeeland is een prachtig land, de mensen zijn er hartstikke aardig; waarschijnlijk is het geen toeval dat er veel Nederlandse emigranten wonen. Naast het schrijven van de bachelorthesis deed ik veel leuke dingen, zo heb ik bijvoorbeeld een rugbywedstrijd van de All Blacks bijgewoond en hun bijzondere openingsritueel kunnen bewonderen: de Haka. En, ook wel bijzonder, ik heb Hangi gegeten, schapenvlees volgens een traditioneel Maori recept, dat, kort gezegd, in een gat in de grond gerookt wordt.

Helikopter

Op de researchafdeling waar ik mijn bachelorthesis schreef, gebruiken ze cavia’s als proefdieren. Dat heeft onder meer te maken met de grootte van de nestjes, die zijn kleiner dan bij andere knaagdieren. Op de afdeling doen ze veel onderzoek naar interventies die de hersenontwikkeling van te vroeg geboren cavia’s kunnen verbeteren. Ik heb een aantal keer mogen meekijken, dat was erg leerzaam. Ook heeft mijn begeleidster mij rondgeleid op de afdeling Neonatologie. In een uitgestrekt land als Nieuw Zeeland worden te vroeg geboren kinderen op het platteland met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Artsentekort

In Nieuw Zeeland is er ook een artsentekort, vooral op het platteland. Maori’s die geneeskunde willen studeren, krijgen voorrang omdat gehoopt wordt dat ze na het voltooien van hun opleiding weer naar hun geboortestreek terug zullen keren. 
Ik weet zeker dat ik niet voor de laatste keer in Nieuw Zeeland geweest ben.”


Foto:
Westend61 GmbH/Hollandse Hoogte