Sohaib Elkouaa, 11 jaar oud, schreef een hartverwarmende brief aan Emile Spek, directeur van directoraat Huisvesting & Techniek. Bij de brief zat een door hem zelf bedacht ontwerp van een patiëntenkamer. “Ik hoop met alle liefde dat deze kamers worden gemaakt en dat ik mijn zieke broertje kan verwennen."

'Het AMC is mijn liefelings ziekenhuis het is heel groot en betrouwbaar en de verpleegsters zijn heel lief' [sic], schrijft Sohaib in zijn brief. Hij komt hier vaak vanwege zijn zieke broertje Adam van negen, die een stofwisselingsziekte heeft en daarom veel in het ziekenhuis moet zijn. Daardoor heeft hij heel wat ideeën over hoe een patiëntenkamer er uit zou moeten zien. Zo zitten er veel handige kasten in om de medische apparatuur achter te verstoppen, ‘want daar worden zieke kinderen alleen maar bang van’, weet Sohaib uit ervaring.

Plezier hebben
Sohaib bedacht ook dat er banken in de kamers moeten komen die je kunt uitklappen tot een tweepersoonsbed. “Dan kunnen papa en mama samen blijven slapen. En ook nog een broertje of zusje.” Maar het belangrijkste vindt hij toch wel dat de kinderen die in de kamers komen te liggen daar veel pret hebben. “De kamer is bedoeld voor kinderen om te spelen en plezier te hebben in het ziekenhuis zodat ze niet zenuwachtig worden”, schrijft hij in zijn brief.

Met name dat laatste raakte de geadresseerde van de brief in het hart. Als directeur Huisvesting & Techniek van een groot academisch ziekenhuis weet Spek als geen ander hoe belangrijk het is om bij bouwprojecten de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Sterker nog, de patiënt moet juist het uitgangspunt zijn van alle bouwprojecten. En dat had Sohaib goed begrepen, vond Spek.

Rondleiding
Omdat het AMC aan de vooravond staat van de grootste verbouwing uit zijn geschiedenis -  de renovatie van twee van de drie beddentorens -  bedacht de directeur zich geen twee keer. Hij nodigde Sohaib en zijn klasgenoten uit voor een rondleiding door het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC (EKZ) en de Energiecentrale op de AMC-locatie. Met de toevoeging “daar mogen zelfs de dokters niet komen”, maakte Spek de rondleiding nog specialer. 

In het Gilat Theater van het EKZ werden de kinderen en hun onderwijzer op 28 november hartelijk ontvangen door Spek en architect Gijs Raggers van EGM Architecten. Raggers is medeverantwoordelijk voor de ontwerpen van de nieuwe patiëntenkamers in beide beddentorens. Hij vertelde de klas meer over het werk en de denkwijze van architecten, waarna de leerlingen met een virtual realitybril op zijn ontwerpen voor de beddentorens konden bekijken.  

In het theater las Sohaib zijn brief hardop voor en lichtte hij toe waarom hij had gekozen voor automatische schuifdeuren met een elektronische sensor (‘dan kan de verpleegkundige die zijn handen vol heeft toch meteen binnenkomen’), en waarom er een elektrisch verstelbaar bed in de kamers moet komen (‘dan kunnen de kinderen lekker ontspannen').

Beertje loslaten

Zijn ontwerp is gebaseerd op een luxe hotel, vertelt Sohaib. “Patiëntenkamers zijn vaak helemaal niet gezellig. Mijn kamer wel. De patiënt moet er met zijn familie samen kunnen koffiedrinken, ontspannen en genieten van het bezoek. Hij moet het er vooral plezierig hebben. Dan durft een kind dat zijn beertje bij zich heeft omdat hij zich anders alleen voelt, dat beertje misschien wel los te laten.”

Zowel Spek als Raggers toonden zich onder de indruk van de woorden van Sohaib. “Dat is nou precies zoals wij denken over de opknapbeurt van de beddentorens”, zei Spek tegen de leerlingen. “Wij beginnen ook bij de kamer, want daar ligt de patiënt. En Sohaib gebruikt de woorden ‘plezierige ruimte’. Nou, dat vind ik goed gekozen. Zo praten wij ook over de nieuwe kamers. Die moeten zo plezierig mogelijk worden. Hoewel plezier een lastig woord is. Want niemand ligt hier natuurlijk voor zijn plezier.”

Goede doelenactie

Het trof Spek ook dat Sohaib had nagedacht over hoe hij zijn ontwerp wilde financieren en dat hij, als er te weinig geld  zou zijn, wel een actie voor het goede doel zou starten. “Fantastisch”, noemde de directeur dat. “Jij denkt niet alleen vanuit de patiënt, maar je denkt ook nog eens na over het budget!” Als dank voor zijn inspanningen kreeg Sohaib een echte AMC-bouwhelm cadeau. Spek zei te hopen dat Sohaib later een technische opleiding zou gaan volgen. “Dan mag je daarna zo bij mij komen werken.”

Tekst: Agnes Zuiker