Geneeskundestudenten die hun bachelordiploma hebben behaald, balen ervan: de wachttijd tot ze met de master kunnen beginnen. De een moet een half jaar wachten, de ander tien tot achttien maanden. Voor hen is er sinds kort het platform Wachttijd, een website die studenten inspireert en motiveert om het meeste uit de wachttijd te halen.

Covid-19, minder stageplaatsen door fusies van ziekenhuizen en het faillissement van het Slotervaart Ziekenhuis: de afgelopen maanden liep de wachttijd op voor geneeskundestudenten die aan hun master willen beginnen. De nieuwe master geneeskunde die in 2021 start, moet deze wachttijd terugdringen. Daarnaast is de medische faculteit voortdurend op zoek naar nog meer mogelijkheden om dit probleem aan te pakken.

Onlangs is op de website van de Universiteit van Amsterdam (UvA) het platform wachttijd gelanceerd. Het bevat onder andere FAQ’s, tips en adviezen. Ook zijn er ervaringen te lezen van studenten, die vertellen hoe ze van hun wachttijd toch een aangename en nuttige periode wisten te maken. Lees hieronder de verhalen van geneeskundestudenten Elise Langedijk en Dirk Erdmann.

Elise Langedijk (25) wilde zo snel mogelijk haar studie doorlopen. Maar het jaartje wachttijd dat ze had ingecalculeerd, werd zo’n anderhalf jaar door een hertentamen. Ze baalde enorm. Toch kijkt ze terug op een nuttige tijd die haar veel bracht.

Elise Langedijk
Elise Langedijk

“Omdat ik op één puntje na een tentamen niet haalde, moest ik vier maanden langer ingeschreven blijven voor het hertentamen. Ik heb die tijd ingevuld met de minor inlichtingenstudies aan de UvA. Het was onwijs leuk en zo verfrissend om buiten de groep van geneeskundestudenten eens met anderen om te gaan.”

Tijd voor zelfreflectie

Omdat er ook geld verdiend moest worden, werkte Elise bij een huisartsenpraktijk. “Dat is ontzettend goed geweest voor mij. Ik heb kunnen oefenen met patiëntencontact. Toen ik aan de geneeskundestudie begon, was ik nog zo’n broekie; ik had nog nooit een patiënt gezien of gesproken. Door het werk ben ik gerijpt, heb ik meer zelfvertrouwen en een bredere kijk op de wereld gekregen. Voor mij was dit nodig om m’n coschappen goed in te kunnen gaan. Verder was het een verademing om geen studiedruk te voelen. Het heeft me laten inzien wat ik belangrijk vind en dat ik mijn studie niet meer in een sneltreinvaart moet afronden. Ik heb naast het werk veel leuke dingen gedaan met vrienden en genoten van de tijd die ik daarvoor had.”

Elises tip is om de wachttijd onder meer te benutten voor zelfreflectie: “Probeer te achterhalen wat je nou écht leuk vindt. Waar haal jij je energie uit? Je wordt nu eens niet aan de hand meegenomen, maar je krijgt de mogelijkheid zelfstandig dingen te onderzoeken.”

Reizen en werken

Dirk Erdmann (23) dacht aanvankelijk zijn wachttijd met reizen en werken in te vullen. Hij zocht naar een baantje als doktersassistent, maar ontdekte al snel dat hij meer verantwoordelijkheden wilde en belandde in de consultancy.

Dirk Erdmann
Dirk Erdmann

“Ik ben er ongeveer een jaar tussenuit geweest. Eigenlijk wilde ik graag reizen en om daar geld voor te sparen, wilde ik eerst nog een baantje vinden waar ik iets van zou leren. Daarom dacht ik aan doktersassistent of iets dergelijks. Ik had gesprekken bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en kon daar beginnen. Maar eigenlijk leek het me helemaal niet zo leuk. Een vriend van me werkte in consultancy en vertelde daarover. Dat sprak me aan want ik wilde meer vrijheid en de mogelijkheid om te ‘groeien’. Op Facebook stuitte ik op Ksyos, een digitale zorginstelling, waar ze een projectmedewerker zochten.”

Persoonlijke groei

Na de sollicitatiegesprekken werd Dirk zo enthousiast dat hij er vier dagen in de week is gaan werken. “Door corona ben ik uiteindelijk niet gaan reizen en heb ik tot september, de start van mijn coschappen, bij Ksyos gewerkt. Soms zelfs vijf dagen per week. De sfeer is er leuk, het werk afwisselend; ik kon er creatief zijn en zelf bepalen hoe ik iets aanpakte. Ik heb er geleerd projectmatig te werken. Ook weet ik nu dat ik later als medisch specialist er organisatorische taken en verantwoordelijkheden bij wil hebben.”

“Mijn tip voor wachttijdstudenten: denk na over hoe je bepaalde eigenschappen kunt ontwikkelen. Ik had het idee dat ik op persoonlijk vlak niet kon groeien met een ‘saai’ baantje. Daag jezelf uit om uit je comfortzone te gaan. Stop daarom iets meer tijd in je zoektocht. Ik werd er uiteindelijk heel blij van! Bovendien wil je sterk in je schoenen staan bij de coschappen en er in elke situatie het meeste uithalen. Dat lukt niet als je rechtstreeks doorstroomt.”

Meer tips en adviezen zijn te vinden op het platform Wachttijd.