07 apr 2017 | Verhaal

Stoelen testen nieuwe collegezaal

Alle vijf collegezalen in het AMC zijn aan een opknapbeurt toe. Collegezaal 1 krijgt als eerste een metamorfose. De verbouwing daarvan begint eind mei, begin juni en studenten hebben een flinke vinger in de pap. “We willen meer stopcontacten, betere stoelen en klaptafeltjes.”

Het initiatief voor de verbouwing komt van Huisvesting en het Instituut Opleiding en Onderwijs. De projectgroep Verbouwing, waarin ook de Studentenraad vertegenwoordigd is, houdt rekening met de mogelijkheden van de zalen, maar ook met de eisen van het nieuwe onderwijs - en natuurlijk met de wensen van studenten. Demi Dorrepaal, lid van de Studentenraad: “We klagen al langer over de zalen. Er is lang niets aan onderhoud gedaan. Sommige stoelen verzakken, het tapijt zit onder de koffievlekken en er zijn te weinig stopcontacten.”

Goed gekozen

Het tijdstip van de verbouwing, aan het einde van het studiejaar, vindt ze  goed gekozen. “Dan zijn er minder collegezalen nodig omdat veel studenten in die periode stage lopen.” Ook de andere zalen worden de komende jaren tijdens de zomerperiode verbouwd, zij het mogelijk niet alle vijf.  “We hebben nieuwe onderwijsvormen ingevoerd met minder grootschalig onderwijs”, verklaart Floor Biemans, hoofd Vaardighedencentrum. “Misschien zijn vier verbouwde zalen al voldoende.”

Via enquêtes peilde de Studentenraad eerder de verbouwingswensen onder studenten. Biemans: “Ze wilden graag om de twee zitplekken één stopcontact, want veel studenten nemen hun laptop mee. En de vaste tafels hebben hun langste tijd gehad, de studenten pleiten voor klaptafeltjes. Veel fijner en handiger dan zo’n lange tafel.”

Minder ruimte

De huidige collegezaal biedt plaats aan 350 studenten. In  verbouwde zaal moeten er 400 terecht kunnen, maar meer stoelen betekent natuurlijk minder ruimte. Daar is een oplossing voor. Dorrepaal: “De huidige stoelen zijn 60 centimeter breed. Met stoelen van 55 centimeter zouden er netjes 400 in passen.”

Dan moeten de studenten wel met die aanpassing akkoord gaan, vandaar dat er nu proefmodellen van potentiële stoelen op het studentenplein staan.  Alle studenten die zin hebben kunnen ze uittesten en hun bevindingen noteren op een formulier. Dorrepaal: “Er wordt veel gebruik van gemaakt. Tot nu toe is 95 procent van de testers positief.” De overige vijf procent vindt de stoel te hard of de rugleuning niet zo comfortabel. Biemans: “Daar houden we zeker rekening mee. We kijken of we nog iets aan kunnen passen.”

Draaibaar

Binnenkort staan er nieuwe, draaibare  teststoelen op het plein. Biemans: “Omdat ik vrij lang ben, zijn de huidige proefstoelen voor mij net iets te laag en daar kunnen anderen ook last van hebben. Daarom hebben de nieuwe proefstoelen verschillende hoogtes.” Over de  uiteindelijke hoogte beslissen - bij meerderheid - de studenten. ‘Zij zijn tenslotte de grootgebruikers.”

De draaibaarheid van de komende set proefstoelen betekent niet dat de vaste exemplaren komen te vervallen. In één van de keuzeplannen zijn zeventien maal zes stoelen in de collegezaal draaibaar, maar de projectgroep kan nog niet zeggen hoeveel kans die optie maakt. ‘‘Misschien kiezen we toch voor alleen vaste stoelen”, zegt Biemans. “De besluiten vallen in elk geval zo snel mogelijk.”