Programma Anatomische Les 2019

Dr. Anthony Fauci geeft op donderdag 14 november 2019 de zesentwintigste Anatomische Les. Hij is aidsonderzoeker van het eerste uur en directeur van het National Institute for Allergy and Infectious Diseases (NIAID) in Washington DC.

Anthony Fauci put als deskundige op het gebeid van infecties en epidemieën uit een rijke ervaring: als directeur van NIAID adviseerde hij liefst vijf Amerikaanse presidenten over de aanpak van aids en over vele andere binnenlandse en wereldwijde gezondheidskwesties. Kwesties die bepaald niet lijden onder een gebrek aan actualiteit. Zo werd de ebola-uitbraak in West-Afrika ingedamd, waarna die evenzogoed de kop weer opstak in de Congo, om vervolgens over te steken naar buurland Oeganda, waar kortgeleden het eerste slachtoffer van de ziekte viel. Ook dichter bij huis dreigt de confrontatie met opkomende infectieziekten. Griekenland en Hongarije waarschuwden dit jaar al voor de kans op besmetting met het westnijlvirus. Dit virus wordt overgedragen door muggen die in onze contreien uitstekend gaan gedijen, vanwege de opwarming van de aarde en de overstromingen die het gevolg zijn van een veranderend klimaat.

Anthony Fauci deelt zijn uitgebreide ervaring met hiv en uitbraken van andere besmettelijke ziekten, en hij laat zien hoe deze kan dienen ter verbetering van de paraatheid voor toekomstige uitbraken. Hij zal ingaan op de rol van zijn instituut bij de eerste stadia van een epidemische ziekte zoals ebola, en de vraag hoe de betrokkenheid van de gemeenschap bij het bestrijden van de ziekte kan worden verzekerd. Ook bespreekt hij veelbelovende nieuwe technologieën om in veel kortere tijd vaccins te ontwerpen.

Anthony Fauci

Als aidsonderzoeker van het eerste uur leverde dr. Anthony Fauci invloedrijke bijdragen aan het begrip van het hiv-virus en de manier waarop het de afweer vernietigt. Hij speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen van strategieën voor de therapie aan hiv-patiënten, en voor de heropbouw van hun afweersysteem. Zijn huidige onderzoek richt zich op van de aard van de ziekteontwikkeling bij een hiv-infectie en immunologische afweer.

Fauci is lid van de National Academy of Sciences, de American Academy of Arts and Sciences, het Institute of Medicin, evenals van vele professionele verenigingen. Hij is (co)auteur of redacteur van meer dan 1.000 wetenschappelijke publicaties en tekstboeken. In 2008 ontving hij uit handen van George W. Bush de Presidential Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de VS.

Programma

13.30 - 14.00 UUR          
Ontvangst van de gasten

14.00 - 14.05 UUR          
Welkomstwoord door Pauline Meurs, lid van de Raad van Toezicht Amsterdam UMC

14.05 – 14.15 UUR         
Rembrandt, Tulp en Six (korte film). Het geboortejaar van de Amsterdamse academische geneeskunde - 1669 - is tevens het sterfjaar van Rembrandt. Geneeskunde en de schilder hebben iets met elkaar: ze zijn innig verbonden door het schilderij ‘De Anatomische Les’. In de collectie-Six komen Rembrandt en Tulp opnieuw samen. Jan Six (de tiende) staat stil bij die bijzondere relatie. (audiovisuele presentatie).

14.15 - 14.30 UUR          
Kunstcatalogus & De menselijke gedaante. Essayist en filosoof Maarten Doorman presenteert de nieuwe collectiecatalogus van Amsterdam UMC, locatie AMC, alsook het laatste werk in de serie ‘De menselijke gedaante’: een foto van beeldend kunstenaar Elspeth Diederix.

14.30 - 14.55 UUR          
Fandango & tango. Klavecinist Menno van Delft speelt de flamboyante Fandango van de Spaanse componist Antonio Soler. De Argentijnse mezzosopraan Susanna Moncayo zingt tango’s over kinderen, infecties en het onvermijdelijk afscheid.

14.55 - 15.05 UUR          
In het voetspoor van Blasius Presentatie van de Medisch Historische Stadgids. Auteurs Thomas van Gulik en Frank IJpma leiden de lezer langs de (bouw)historie van de Amsterdamse academische geneeskunde.

15.05 - 15.15 UUR          
In gevecht met de dood (korte film). Een introductie op de lezing van Anthony Fauci

15.15 - 16.00 UUR          
‘Emerging and Re-Emerging Infectious Diseases: The Perpetual Challenge’

De Anatomische Les van Anthony Fauci

16.00 - 16.05 UUR          
Slotwoord door Pauline Meurs, lid van de Raad van Toezicht Amsterdam UMC