Veilig kauwen en slikken

Sommige patiënten hebben moeite met kauwen of doorslikken. Dan helpen we door het eten en drinken aan te passen. Met de invoering van IDDSI wordt eten en drinken voor volwassen en kinderen met kauw- of slikproblemen veiliger.

De patiënt krijgt bijvoorbeeld. fijngemalen of vloeibaar eten. De drankjes verdikken we met een verdikkingsmiddel. Zo wordt het eten en drinken makkelijker en veiliger. Eten gaat makkelijker zodat de patiënt meer gaat eten. Bovendien zal hij zich minder snel verslikken. Dat is belangrijk om longontsteking te voorkomen.

Daarom gebruiken we IDDSI (spreek uit ITSIE). IDDSI schrijft per product voor wat je moet doen om het precies in de afgesproken vorm aan de patiënt te geven. Zo ontstaan er levels. Eten is level 3 t/m 7b. Je kan eten klein snijden, fijn malen of verdunnen met een vloeistof. Level 0 t/m 4 zijn de dranken. Dranken worden minder vloeibaar (steviger) als je er meer schepjes verdikkingsmiddel doorheen roert. Level 3 en 4 kan zowel eten als drinken zijn. Denk aan vla, kwark en dikke, gebonden soep.

Vanaf 12 oktober 2021 werkt Amsterdam UMC met de IDDSI-levels (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative). Het complete assortiment eten en drinken van Amsterdam UMC is getest en ingedeeld in een IDDSI-level. Door de IDDSI-levels te gebruiken, weet iedereen aan het bed wat de patiënt veilig kan eten en drinken. Dus artsen, logopedisten, diëtisten, koks, voedingsassistenten, verpleegkundigen en ook patiënten zelf spreken dezelfde taal als het over eten gaat.

 Op datisevenslikken.nl zijn er recepten te vinden voor de verschillende IDDSI-levels.

Iddsi-levels