Eten en drinken op locatie VUmc

Op locatie VUmc wordt het nieuwe voedingsconcept begin 2022 ingevoerd. Ook hier wordt voeding onderdeel van de behandeling, waarbij we rekening houden met de persoonlijke smaak en achtergrond van de patiënt.

Eigen keuken

Locatie VUmc heeft als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland een eigen centrale keuken. Onze gespecialiseerde koks bereiden hier dagelijks ruim 300 maaltijden voor opgenomen patiënten. In overleg met (onderzoeks-)diëtisten maken zij eiwitrijke en eiwit verrijkte recepten. Groot voordeel van onze eigen keuken is dat we de flexibiliteit hebben om de maaltijden op maat te maken voor de individuele patiënt. En we kunnen inspelen op de persoonlijke wens van de patiënt.

Een kok maakt een eiwitrijke fruitsmoothie
Een kok maakt een eiwitrijke fruitsmoothie

Verschillend eten voor verschillende patiëntgroepen

Sinds de fusie met het AMC (2018) worden zorgafdelingen over beide locaties verdeeld. Op locatie VUmc komen bijvoorbeeld de afdelingen oncologie, hematologie, geriatrie en neurologie. Deze patiënten hebben vaak een veranderde smaak en verminderde eetlust. Door te vragen naar zijn/haar persoonlijke smaakvoorkeur kunnen de koks het eten aanpassen op de smaak van de patiënt. Dit noemen we smaaksturing. KNO (keel, neus en oor)-patiënten kampen vaak met kauw- en slikproblemen. Voor deze patiënten maken we voeding in verschillende consistenties. Voor patiënten met (een risico op) ondervoeding is het extra belangrijk dat zij voldoende eiwitten eten. Zij krijgen eiwit verrijkte voeding voor een beter spierbehoud.

Verse aardbeien met balsamicodressing
Verse aardbeien met balsamicodressing

Patiënt als regisseur

Met de invoering van het nieuwe voedingsconcept in 2022 krijgen patiënten meer regie over wat, wanneer, hoeveel, waar en met wie zij eten.

Wat

Er kan à la carte worden gegeten. Dit houdt in dat de patiënt de avondmaaltijd naar eigen wens kan samenstellen aan de hand van de menukaart. De menukaart wisselt bovendien ieder seizoen.

Wanneer

Nu bestellen = binnen één uur eten. Je weet ’s ochtends immers nog niet waar je ’s avonds trek in hebt. Zeker als je ziek bent.

Hoeveel

Er komen zes eetmomenten met kleinere porties per dag. De meeste patiënten hebben geen trek in drie grotere maaltijden. En door meer verspreid over de dag te eten, kom je makkelijker aan de benodigde eiwitten. Patiënten kunnen van maaltijdcomponenten meer of minder bestellen

Waar

´Verandering van spijs doet eten´. Met behulp van onze fysiotherapeuten zorgen we ervoor dat patiënten zoveel mogelijk uit bed eten. Niet alleen bewegen ze hierdoor meer, ook wordt de eetlust meer gestimuleerd dan in een ziekenhuisbed.

Met wie

Bezoek kan (tegen betaling) mee-eten. Samen eten is gezelliger, waardoor patiënten meer gestimuleerd worden om te eten.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de invoering van het voedingsconcept (begin 2022) zijn al in volle gang:

  • De keuken wordt verbouwd met de meest moderne apparatuur. Ook kunnen patiënten en mantelzorgers daar kookles krijgen, zodat ze ook tijdens het herstel thuis lekkere, eiwitrijke voeding kunnen bereiden die het beste bij hun ziektebeeld past;
  • Onze diëtisten en koks werken aan een Zorg op het Bord-boek. Het boek bevat adviezen over voeding vóór en na ziekenhuisopname en smaakvolle recepten die bij verschillende ziektebeelden passen.
  • Op een aantal afdelingen testen we de logistieke processen rondom de zes eetmomenten en wat patiënten van de nieuwe eiwitrijke tussendoortjes vinden;
  • We ontwikkelen een goede methodiek om de eiwitinname van patiënten te meten.
  • En natuurlijk moeten voedingsassistenten, verpleegkundigen en artsen de juiste kennis over voeding opdoen, gericht op de patiëntpopulatie van de afdeling waar ze werken.
Een voedingsassistent reikt ontbijt aan een patiënt uit
Een voedingsassistent reikt ontbijt aan een patiënt uit

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: