1982 - Sigurdur Gudmundsson

.

Stella Maris | 1982 | beton,staal,papier | 115 x 180 x 50 cm | Collectie AMC, Amsterdam UMC

Aanwinst via 1% regeling

Foto: Christian van der Kooy

Milde ironie en een licht dramatische toets typeren het werk van de uit IJsland afkomstige Sigurdur Gudmundsson(1942). Met zijn fotowerken illustreert Gudmundsson in de jaren zeventig hoe verfrissend een vreemde eend in de bijt kan zijn. Het zijn herinneringen aan unieke solo-performances, waarin de kunstenaar zijn lichaam op bijna sculpturale wijze gebruikt. Willekeurige objecten voegt hij daarbij samen tot zorgvuldig opgebouwde voorstellingen, die door hun betekenisloosheid openstaan voor uiteenlopende interpretaties.

Begin jaren tachtig, juist als het beeldhouwen vanwege het oprukkende Minimalisme ten dode opgeschreven lijkt, maakt Gudmundsson de overstap naar de beeldhouwkunst. Doordat zijn werk een conceptuele invalshoek verenigt met een lichte, vaak humoristische toets, ontwikkelt hij zich al snel tot een publieksfavoriet op beeldententoonstellingen in onder meer het Kröller-Müller Museum en het park Sonsbeek.

Zijn Stella Maris, laat een ongebruikelijke opeenstapeling zien. Een robuust betonnen blok dient hier als sokkel voor een papieren boot met een blauw golfje erop alsof het tegen het water klotst. De jongensdroom van het varen gesymboliseerd in een papieren bootje is gevangen in een glazen kooi in het AMC. Het staat er alsof het de mensen wil aan