Ramadan 2019

Het is weer bijna zover: maandag 6 mei 2019 begint de maand Ramadan. Ramadan is de naam van de negende maand van de islamitische maankalender. De islamitische maankalender kent 12 maanden van elk 29 of 30 dagen. Een maanjaar is daardoor ongeveer 10 dagen korter dan een zonnejaar. Dit is de reden waarom de Ramadan in ons kalender dus elk jaar met ongeveer 10 dagen vervroegd.

Vasten

Tijdens de maand Ramadan eten en drinken vele moslims wereldwijd niet vanaf het moment dat de zon op begint te komen tot het moment dat de zon onder begint te gaan. In de Islam is het vasten een van de belangrijkste middelen tot bezinning: Eén maand in het jaar expliciet bezinnen op jezelf, je relatie met God, je relatie met je medemens en je relatie met de rest van je omgeving. Het is dus veel meer dan niet eten en niet drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Een maand lang bewust leven, jezelf als mens zuiveren en perfectioneren op alle denkbare gebieden met als doel deze persoonlijke ontwikkeling het rest van het jaar voort te zetten.

De vastenden

Het vasten, het niet eten en drinken, is verplicht voor de moslims die:

1)      de volwassenheid hebben bereikt (vruchtbaar zijn)
                                         EN

2)      in een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid verkeren.

Vrijgesteld van het vasten zijn: de zieken, de reizigers, de menstruerende vrouw, de zwangere vrouw, de zogende moeder en de vrouw in haar kraamperiode. De gemiste dagen moeten later dat jaar ingehaald worden. Chronisch zieken voeden voor elke gemist dag een arme medemens.  

Als het vasten (volgens medisch deskundigen) schade zal veroorzaken of het genezingsproces zal vertragen dient men niet te vasten.

Wel toegestaan (de breedst gedragen mening)

Neusspray, oogdruppels, oordruppels, inhalatoren en zalf/crèmes verbreken het vasten niet. Ook het verrichten van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek verbreken het vasten niet (bloedtransfusies en dialyse verbreken het vasten wel). Injecties in spieren en bloedvaten zijn eveneens toegestaan indien deze niet dienen ter vervanging van eten en drinken.

Bij twijfel en/of voor meer informatie kunt u contact opnemen met de islamitische geestelijk verzorgers.

Namens de Dienst Geestelijke Verzorging locatie AMC (020-5663425),

A. Köse (020-5668219), H. Stranjac (020-5663526) & A. Zerouali (020-5664023)