Startende aios

Informatie voor aios die in september starten met hun opleiding

Start jij in september 2020 met de opleiding tot huisarts? In verband met de coronacrisis is het helaas niet mogelijk om bijeenkomsten te organiseren waarop we je kunnen voorlichten over de opleiding. Daarom vind je op deze pagina een aantal presentaties waarin we je informeren over een aantal belangrijke zaken.

Als je op een van de presentaties hieronder klikt, dan worden ze automatisch gedownload. Je kunt ze dan bekijken op je eigen pc.

Deze presentaties zijn voorzien van ingesproken tekst. Het is dus belangrijk dat je de presentaties van het begin afspeelt met het geluid aan.

Heb je een vraag over vrijstellingen? Stuur een mail.

Heb je een vraag over de opleiding in deeltijd? Stuur een mail.

Ontvangen informatie van de huisartsopleiding

De volgende informatie heb je al van ons ontvangen:

 • 9 mei 2020: mail met toelating tot de huisartsopleiding van het AMC
 • 9 mei 2020: mail met de volgende bijlagen:

 • 24 juni 2020: mail met link naar website met informatie over Vrijstellingenbeleid en het Werken in deeltijd (zie bovenaan deze pagina)

Daarnaast heb je rechtstreeks informatie gekregenvan je werkgever, de SBOH.

De Introductiedag en eerste week van je opleiding

Introductiedag dinsdag 1 september op het instituut, hierover later meer.

De opleidingspraktijk
Woensdag 2 september 2020 begint je eerste dag in de opleidingspraktijk. Wij raden je aan om tijdig contact op te nemen met je opleider om af te spreken hoe laat je de eerste dag in de praktijk wordt verwacht. Deze eerste dag zul je je voornamelijk oriënteren op het reilen en zeilen in de praktijk, kennismaken met de praktijkmedewerkers, de dagindeling van de praktijk en dat soort zaken. Vrijdag zal ook gebruikt worden om verder kennis te maken en (deels) een meeloop-dag zijn.
Voor wie dit fijn vindt: er is een aandachtspuntenlijst die je zo nodig kunt raadplegen ten behoeve van de kennismaking op de praktijk.
De praktijk waar je werkzaam bent is verbonden aan een HuisArtsenPost (HAP). Elke post heeft een korte introductiecursus. De datum en informatie hierover krijg je van de HAP.

Op onderwijsinstituut

Dinsdag 1 september is de Introductiedag. Tijdens deze dag ga je kennismaken met de opleiding, met je mede-aios en de docenten en met mevrouw dr. J. van Es , hoofd van de Huisarts¬opleiding a.i.
Je wordt 1 september vanaf 8.45 uur verwacht in de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Tafelbergweg 51, 1105 BD Amsterdam (schuin t.o. faculteit geneeskunde AMC). Het programma start om 9.00 uur.
I.v.m. de huidige regelgeving kunnen we je niet plenair ontvangen maar vindt de ontvangst plaats in drie grote lokalen met twee basisgroepen, cq in de modulegroep met twee docenten/studiebegeleiders. Bij aankomst krijg je een programma overzicht en materiaal van ons. De benodigde literatuur voor je opleiding vind je onder op deze pagina. Je dient een laptop of tablet mee te nemen naar het onderwijs op het instituut, ook op 1 september. In het onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van de elektronische leeromgeving (Canvas) en van een digitaal E-portfolio.
Tijdens de introductiedag zal er voor koffie, thee en een lunch gezorgd worden. De dag duurt tot ongeveer 16.30 en wordt bij mooi weer buiten, met 1,5 meter afstand, afgesloten met een drankje.
Donderdag 3 september is de eerste reguliere onderwijsdag. De Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH-AMC) geeft informatie over hun activiteiten en organiseert vanaf 16.30 uur een instrumentenmarkt in een aantal lokalen van de HvA.

Onderwijs, praktijk en aanwezigheid

Tijdens je opleiding heb je een arbeids- en opleidingsovereenkomst, vandaaruit zijn de onderwijs- en praktijkdagen reguliere werkdagen waarop je verwacht wordt aanwezig te zijn. Vakantie kun je opnemen in overleg met je opleider en rekening houdend met je onderwijsrooster.

Er zijn een aantal momenten waarop er geen toestemming voor afwezigheid geven wordt.

 • de eerste 6 weken van de opleiding
 • Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennis toets: 8 oktober 2020 en 31 maart 2021 - oktober online i.v.m. corona, was 30 september.
 • STARtclass: 16 t/m 19 november 2020 - uitnodiging en inschrijfformulier volgt van organisatie www.scholamedica.nl
 • Kennis over Vaardigheden toets: 5 november 2020
 • Medisch Leiderschapsdagen 7 en 8 december 2020 (vorm wordt later bepaald)

Bij het missen van overig onderwijs is het de bedoeling dat je kijkt naar de inhoud van het gemiste onderwijs en i.o.m. de docent zo nodig een plan maakt om dit in te halen zodat je op het gewenste niveau blijft. Graag in dezen jullie specifieke aandacht voor het Intervisie onderwijs, de Keuzevakken en de EBM toets.

Checklist voor het inschrijven/inleveren bij AMC huisartsopleiding

 • Inschrijven als gastmedewerker in het AMC en activeren AMC-gebruikersaccount

Als van toepassing:

 • aanvraag vrijstellingen inleveren bij het aios-secretariaat, uiterlijk 1 september 2020 
 • aanvraag werken in deeltijd indienen, uiterlijk 1 maand voor ingangsperiode.

Let op: na toekenning van een opleidingspraktijk en vóór aanvang van de opleiding online een aanvraag indienen bij de RGS tot inschrijving in het Opleidingsregister (Mijn RGS).

Literatuur

Verplichte literatuur is:

 • Eekhof JAH, Knuistingh Neven A, Opstelten W (red). Kleine kwalen in de huisartspraktijk, 8e druk, 2018, Reed Business Education.
 • Eekhof JAH, Knuistingh Neven A, Opstelten W (red). Kleine kwalen bij kinderen, 4e druk, 2016, Reed Business Education.
 • De Jongh TOH, Grundmeijer HGLM, de Vries H (red). Diagnostiek van alledaagse klachten, 4e druk, 2016, Bohn Stafleu Van Loghum.
 • Scholten RJPM, Offringa M, Assendelft WJJ (red). Inleiding in evidence-based medicine, 5e druk, 2018, Bohn Stafleu Van Loghum.
 • Goudswaard AN, in ’t Veld CJ, Kramer WLM (red). Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk, 2e druk, 2014, NHG met Prelum Uitgevers.
 • Dijkers F, Nijland A, in ’t Veld K (red). Praktijkvoering in de huisartsgeneeskunde, 4e druk, 2016, Reed Business Education.
 • Van Staveren R. Patiëntgericht communiceren, 2e druk, 2015, De Tijdstroom.             
 • Van der Horst HE, De Wit NJ. Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten,  1e druk, 2017, Bohn Stafleu van Loghum
 • Rath T. Ontdek je sterke punten, 1e druk, 2018, Spectrum
 • Kuipers J, Tiggelaar B. De Kleine Covey, 17e druk, 2019, Business Contact/Atlas Contact

Zeer aanbevolen:

 • In t’ Veld CJ, Goudswaard AN, Dijkstra RF (red). Handboek diagnostische verrichtingen in de huisartsenpraktijk, 2e druk, 2018, NHG met Prelum uitgevers.
 • Keeman JN, Schadé E. Spoedeisende hulp in de huisartspraktijk, 2e druk, 2008, Bohn Stafleu van Loghum.
 • Visser JD. Pluis of niet pluis, 11e druk, 2012.
 • Grundmeijer HGLM, Rutten GEHM, Damoiseaux RA. Het geneeskundig proces, 6e druk, 2016, Reed Business Education.
 • Suurmond J, Seeleman C, Stronks K, Essink-Bot ML. Een arts van de wereld, 2e druk, 2012, Bohn Stafleu van Lochem.
 • Lagro-Jansen T, Verdonk P, Seksespecifieke huisartsgeneeskunde, Practicum huisartsgeneeskunde, 1e druk, 2007, Reed Business Education.
 • Silverman J, Kurtz S, Draper J. Vaardig communiceren in de gezondheidszorg, 3e druk, 2014, Boom Lemma.
 • Dielissen PW, Van der Jagt EJ, Timmerman AA (red.) Handboek effectieve communicatie in de huisartspraktijk. Houten/Utrecht: Prelum/NHG, 2016.

Bij het NHG zijn enkele boeken tegen een fors gereduceerd tarief te koop. Het lidmaatschap is vanaf de start van de opleiding.

Contact

Vragen? Neem contact op met het aios-secretariaat.
Telefoon: 020-566 4706
Mail: aios.secr.huisartsopleiding@amsterdamumc.nl

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: