Update: Verschuiving van zorg in Amsterdam UMC

Amsterdam UMC heeft per 1 juni 2021 een grote stap gezet in de concentratie van zorg voor specifieke patiëntengroepen. De HPB-zorgpaden, urologie, longziekten en medische oncologie zijn verhuisd naar locatie AMC. Vaatchirurgie, de IBD-zorg, kinderurologie en delen van cardiologie en cardiothoracale chirurgie is geconcentreerd op locatie VUmc.

Met deze verschuivingen zijn de twee locatieprofielen van Amsterdam UMC steeds duidelijker: concentratie van oncologische zorg op locatie VUmc, concentratie van hart- en vaatzorg op locatie AMC. Door het samenvoegen van specialismen op één locatie wordt de expertise van de twee instellingen gecombineerd. Dat biedt met een grotere groep patiënten meer onderzoeksmogelijkheden, waardoor de complexe patiëntenzorg verder verbeterd kan worden.

Hieronder vindt u meer uitleg over de verschuivingen per afdeling.

Naar locatie AMC

  • Cardiochirurgie
  • Cardiologie (uitwisseling interventiecardiologie beide locaties)
  • IBD- en colonzorg
  • Kinderurologie
  • Vaatchirurgie

Naar locatie VUmc

  • HPB-zorgpaden en neuro-endocriene zorg naar locatie VUmc
  • Medische oncologie
  • Urologie (volwassenen)
  • Klinische longziekten

Verwijzers en patiënten zijn tijdig geïnformeerd over deze veranderingen.

Uitleg
Hieronder vindt u alle mogelijkheden. Als u op de titel klikt, ziet u de onderliggende, bijbehorende informatie.
Cardiochirurgie en cardiologie: verdeeld over beide locaties

Binnen Amsterdam UMC zal vanaf 1 april 2021 alle hartchirurgie alleen plaatsvinden op locatie AMC. Voor de catheterinterventies en de procedures voor pacemaker- en ICD (interne defibrillatoren) implantaties wordt een selectie gemaakt: ingrepen met een hoger risico op complicaties zullen op locatie AMC worden uitgevoerd, ingrepen met een lager risico op locatie VUmc. Hartteams blijven aanwezig op beide locaties, dus u kunt blijven verwijzen naar beide locaties. De locatie van behandeling is echter afhankelijk van het soort ingreep.

Nu al vindt de aortaklepvervanging (TAVI) alleen plaats op locatie AMC. Vanaf 31 mei 2021 wordt ook de behandeling van hartritmestoornissen (catheterablaties) alleen op locatie AMC uitgevoerd. Daarnaast zullen enkele specifieke dotterbehandelingen vanaf mei 2021 alleen plaatsvinden op locatie AMC. Diagnostische hartkatheterisaties vinden voornamelijk plaats op locatie VUmc.
De behandeling van cardio-oncologische aandoeningen en kortdurende behandelingen van hartfalen (dagopname) zullen op beide locaties plaatsvinden.

Op beide locaties blijft de multidisciplinaire overlegstructuur van kracht. Tevens zijn er hartteams op beide locaties. De mogelijkheid bestaat wel dat een procedure die wordt aangemeld op de ene locatie wordt uitgevoerd op de andere locatie en vice versa.

De verdeling over beide locaties gebeurt volgens onderstaand schema.

IBD- en colonzorg: naar locatie AMC

De inflammatoire darmziekten (IBD) en de colonzorg worden vanaf 31 mei 2021 geconcentreerd op locatie AMC. Dit betreft de volgende deelgebieden:

  • Alle IBD-zorg, dus poliklinische begeleiding, behandeling op de dagbehandeling, eventuele chirurgische zorg, begeleiding van zwangerschaps(wens) van patiënten met IBD en jongeren in de transitie vanuit de kindergeneeskunde.
  • Coeliakie;
  • Zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal;
  • Grote poliepen in colon en duodenum;
  • Erfelijke belasting voor darmtumoren;
  • Erfelijke poliepsyndromen;
  • Geavanceerde adenomen en vroeg-carcinomen.

Deze zorg wordt geleverd binnen multidisciplinaire spreekuren.

Vanaf 31 mei 2021 kunt u uw patiënten voor bovenstaande aandoeningen alleen nog verwijzen naar Amsterdam UMC, locatie AMC. Verwijsbrieven kunt u via beveiligde e-mail versturen op de manier zoals u dat gewend bent (Zorgdomein). U kunt ook verwijzen via het mailadres mdl@amc.nl. Verwijzingen per post kunt u vanaf 31 mei 2021 richten aan de afdeling MDL, locatie AMC, via het postadres:

Amsterdam UMC - locatie AMC
Polikliniek MDL
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam
Tel: 020-5664301
Fax: 020-5669597

Kinderurologie op locatie AMC

Vanaf 1 februari is locatie AMC de hoofdlocatie voor de polikliniek van de afdeling Kinderurologie. Daar zit al sinds één jaar de klinische opname-afdeling. Patiënten zullen allemaal worden uitgenodigd op locatie AMC. U kunt verwijzingen richten aan de afdeling Kinderurologie via het postadres:

Amsterdam UMC - locatie AMC
Secretariaat Kinderurologie - H7-290
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam

Verwijsbrieven kunt u natuurlijk ook via beveiligde e-mail versturen op de manier zoals u dat gewend bent (Zorgdomein).

Vaatchirurgie: naar locatie AMC

Vanaf 31 mei 2021 zal het AMC de hoofdlocatie worden voor de afdeling Vaatchirurgie. Alle operatieve behandelingen zullen vanaf die datum op locatie AMC worden uitgevoerd. Op locatie VUmc blijft één dagdeel poli bestaan, primair voor door de huisarts verwezen patiënten uit de omgeving, met perifeer vaatlijden, aneurysma van de abdominale aorta en carotis pathologie.

Ook na de  fusie van de twee afdelingen zullen we binnen onze academische afdeling het hele palet van de vaatchirurgie in de volle breedte blijven uitoefenen, met bijzondere expertise op de volgende deelgebieden:

  • acute vaatproblematiek;
  • aorta pathologie (thoracaal en abdominaal);
  • carotis pathologie;
  • compressiesyndromen zoals TOS;
  • darmischemie;
  • diabetische voetproblematiek;
  • diep veneuze problematiek;
  • niertransplantatie;
  • paragangliomen in de hals;
  • perifeer arterieel vaatlijden;
  • toegangschirurgie;
  • vaatmalformaties;
  • varicesbehandelingen (bij de partners Amstelland Ziekenhuis en Flevoziekenhuis);
  • vasculaire complicaties van eerdere chirurgie.

Verwijsbrieven kunt u via beveiligde e-mail versturen op de manier zoals u dat gewend bent (Zorgdomein). U kunt ook verwijzen via het mailadres vaatchirurgie@amsterdamumc.nl.

Verwijzingen per post kunt u vanaf 31 mei 2021 richten aan de afdeling Vaatchirurgie via het postadres:

Amsterdam UMC - locatie AMC
Polikliniek Vaatchirurgie – A1
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam

HPB-zorgpaden: naar locatie VUmc

De zorg voor maligne en benigne HPB-aandoeningen en voor neuro-endocriene aandoeningen wordt samengebracht op locatie VUmc. HPB omvat alle aandoeningen op het gebied van lever, alvleesklier en galweg. De HPB-zorg is georganiseerd in vijf multidisciplinaire patiënt-research-groepen:

  • Maligne pancreas- en periampullaire aandoeningen;
  • Maligne galwegaandoeningen;
  • Primaire levertumoren;
  • (Colorectale) levermetastasen;
  • Benigne pancreato-biliaire aandoeningen.

Binnen de HPB‐zorg wordt voor de (verdacht) maligne diagnoses zorg op maat geboden volgens het GIOCA-concept van (snel)diagnostiek en behandelplan. Binnen 5 dagen - waar mogelijk en wenselijk op één dag - wordt (aanvullende) diagnostiek verricht en een behandelplan opgesteld, zodat patiënten snel weten waar ze aan toe zijn en de behandeling op korte termijn kan starten. Voor de benigne pancreato-biliaire aandoeningen wordt de zorg meestal mono-disciplinair gestart.

Vanaf 31 mei 2021 kunt u uw patiënten voor bovenstaande ziektebeelden alleen nog verwijzen naar Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Verwijsbrieven kunt u via beveiligde e-mail versturen op de manier zoals u dat gewend bent (Zorgdomein). Verwijzingen voor maligne HPB-aandoeningen (oncologie/MDL/chirurgie) kunt u sturen naar het bekende mailadres gioca@amsterdamumc.nl . Voor de benigne HPB-aandoeningen (MDL/chirurgie) kunt u verwijzen op de voor u gebruikelijke manier.

Verwijzingen per post kunt u vanaf 31 mei 2021 richten aan GIOCA/HPB, locatie VUmc, via het postadres: :

Amsterdam UMC, locatie VUMC
GIOCA/HPB p/a secretariaat heelkunde, ZH 7F 05
Postbus 7057
1007 MB Amsterdam
Tel 020-44 44 400
Fax 020-44 44 512

Medische oncologie: deels naar locatie VUmc

In september 2020 is al een beperkt aantal bedden van de Medische Oncologie naar locatie VUmc verhuisd. Patiënten met sarcoom, maligniteit in botten of weke delen, testistumoren (seminoom en non-seminoom) worden sindsdien voor klinische kuren opgenomen op locatie VUmc. Dat geldt vanaf 31 mei ook voor patiënten met mammacarcinoom en colorectaal carcinoom.

Vanaf 31 mei 2021 is de poliklinische en de klinische zorg voor de medische oncologie gesplitst over de twee locaties, AMC en VUmc. Alle poliklinische afspraken (bloedafnames, scans en poliklinische kuren) blijven op locatie AMC. Mochten patiënten onverhoopt bijwerkingen ondervinden van de behandeling, dan kunnen zij zich melden bij de Spoedeisende Hulp van locatie VUmc. Als het nodig is dat zij worden opgenomen, gebeurt dat op de afdeling Medische Oncologie van locatie VUmc.

Voor verwijzingen van patiënten verandert er niets. Verwijsbrieven kunt u via beveiligde e-mail versturen op de manier zoals u dat gewend bent (Zorgdomein).

Urologie: naar locatie VUmc

Vanaf 31 mei 2021 is locatie VUmc de hoofdlocatie voor de afdeling Urologie voor zowel de polikliniek als de klinische opname-afdeling. De fusie van de twee afdelingen zorgt ervoor dat de afdeling Urologie het hele palet van urologische zorg kan leveren.

De afdeling heeft een aantal speerpunten, met bijzondere expertise op de volgende deelgebieden:

  • Oncologie, tumoren van de hogere urinewegen, (partiële) nefrectomie, focale therapie zoals cryoablatie en  behandeling van urotheelcelcarcinomen in de hogere urinewegen, nationaal expertisecentrum voor Birt-Hogg-Dubé syndroom;
  • Oncologie, tumoren van de lagere urinewegen (referentiecentrum blaascarcinoom voor open en robot geassisteerde cystectomie en blaassparende behandeling zoals brachytherapie,referentiecentrum prostaatcarcinoom voor robot geassisteerde prostatectomie binnen het prostaatkanker netwerk Nederland, referentiecentrum voor brachytherapie prostaat en focale behandeling prostaatcarcinoom);
  • Neuro-urologie (urologische problemen bij MS, dwarslaesie, Parkinson,  etc.);
  • Fertiliteitsgeneeskunde van de man;
  • Referentiecentrum voor endo-urologie en urolithiasis;
  • Transgenderurologie;
  • Reconstructieve urologie, met bijzondere expertise in urethrachirurgie en peniele reconstructieve chirurgie.

    Patiënten zullen in de toekomstige situatie allemaal worden uitgenodigd op locatie VUmc. Verwijsbrieven kunt u via beveiligde e-mail versturen op de manier zoals u dat gewend bent (Zorgdomein). Vanaf 31 mei 2021 kunt u verwijzingen richten aan de afdeling Urologie via het postadres:

    Amsterdam UMC, locatie VUmc
    Secretariaat Urologie
    Postbus 7057
    1007 MB Amsterdam
    Telefoon 020 – 444 02 61

    Klinische longziekten: locatie VUmc

    De klinische afdeling Longziekten is vorig jaar al van locatie AMC naar locatie VUmc verhuisd. Patiënten met een opname-indicatie voor de longafdeling worden sindsdien op locatie VUmc opgenomen. Mocht u een patiënt naar de SEH willen insturen, kunt u hiervoor contact opnemen met de dienstdoende longarts van het Amsterdam UMC via telefoonnummer 020-444 44 44. Uw patiënt zal dan in de meest voorkomende gevallen op de SEH van locatie VUmc worden beoordeeld.

    Voor poliklinische verwijzingen verandert er niets. Verwijsbrieven kunt u via beveiligde e-mail versturen op de manier zoals u dat gewend bent (Zorgdomein).