Zorgaanbod per afdeling

Uitleg zorgaanbod per afdeling
Klik op de titel hieronder voor meer informatie over het zorgaanbod van die afdeling.
Zorgaanbod Gynaecologie: een casus uit de praktijk

Sinds februari 2020 is de benigne gynaecologie van Amsterdam UMC, locatie Vumc verhuisd naar locatie AMC. Maar wat heeft dat als gevolg voor de patiënten? Een praktijkvoorbeeld.

Mevrouw de Boer heeft sinds haar keizersnede last van intermenstrueel spotting tot wel 6 dagen per maand. Daarnaast heeft ze sinds ruim een jaar ook weer een kinderwens, maar ze is nog niet zwanger geworden. Na veel twijfel of ze wel hulp moest zoeken, heeft ze een afspraak gemaakt bij de huisarts. De huisarts erkent de indicatie voor verwijzing gezien de subfertiliteit van minstens 1 jaar. Mevrouw geeft aan dat ze op Google iets heeft gevonden over abnormaal genezen keizersnede littekens, ofwel een 'niche'. De huisarts heeft gehoord dat hiernaar onderzoek wordt gedaan, maar kan zich niet zo goed herinneren waar. Google brengt de huisarts en patiënte naar de website van Amsterdam UMC, locatie VUmc waar prof. Huirne wordt genoemd. De huisarts heeft via ZorgDomein een verwijzing naar locatie VUmc gemaakt, mevrouw wacht op een oproep.

Na enkele weken heeft mevrouw nog steeds niets gehoord en belt locatie VUmc om te horen wanneer de afspraak is. De medewerker van locatie VUmc geeft aan dat de afdeling Gynaecologie sinds de alliantie niet meer op deze locatie is. Mogelijk is de verwijzing niet aangekomen op locatie AMC. Mevrouw belt locatie AMC; ze hebben inderdaad niets gehoord. Het verzoek is om een nieuwe verwijzing te vragen aan de huisarts. Het wachten was voor niets. Er wordt een nieuwe verwijzing gemaakt door de huisarts naar Amsterdam UMC, locatie AMC. Na twee weken krijgt mevrouw een uitnodiging op de poli op locatie AMC. Daar wordt ze op een gespecialiseerd niche spreekuur gezien.

Duidelijkheid verwijsproces
De alliantie kan leiden tot verwarring en onduidelijkheid over het verwijsproces. We doen ons maximale best om dit te voorkomen. Helaas zijn er toch vervelende verhalen die bij ons terechtkomen, zoals bovenstaande casus. Wat doet de afdeling Gynaecologie hier zelf aan?

Om te beginnen is de website voor locatie VUmc aangepast. Daar staat vermeld dat de verwijzingen voor de benigne gynaecologie en kindergynaecologie naar locatie AMC kunnen. Ook is de website www.uterinerepaircenter.nl verplaatst naar de website van locatie AMC: https://www.amc.nl/web/specialismen/uterine-repair-center.htm. Hetzelfde geldt voor de afdeling Kindergynaecologie (www.kindergynaecologie.amsterdam). Een volgende stap is de herinrichting van ZorgDomein. De afdeling Gynaecologie hoopt met deze aanpassingen de verwijsstoom duidelijker te maken.

Zorgaanbod hand- en polschirurgie

Per 1 april 2021 concentreert alle electieve en planbare hand- en polschirurgie, inclusief polikliniekactiviteiten, zich op locatie AMC. Alleen acute hand- en polsletsels die zich via de Spoedeisende Hulp presenteren worden dan nog behandeld op locatie VUmc.

Bij de toekomstige wave worden ook de acute hand- en polsletsels naar locatie AMC verplaatst. Het multidisciplinaire spreekuur op locatie Reade en het gezamenlijk spreekuur met de revalidatie-arts op locatie VUmc blijven onveranderd.

Voor u als verwijzer betekent dit dat u alle electieve en tertiaire verwijzingen of second opinions op hand- en polsgebied naar de poli op locatie AMC kunt verwijzen. Als het een probleem betreft wat in de 2de lijn behandeld kan worden, dan kunt u het beste verwijzen naar een focuskliniek of algemeen ziekenhuis. ZorgDomein is reeds op de nieuwe situatie ingericht.

Bij eventuele vragen kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling op een van beide locaties.

Secretariaat afdeling PRHC, locatie VUmc: 020-4443261

Contactgegevens polikliniek VUmc

Polikliniek Plastische, Reconstructieve en Hand Chirurgie, Receptie V, Poligebouw

Telefoon: 020-4449867 (artsen-lijn, niet voor patiënten)

E-mailadres: poli.prhc@vumc.nl

Polikliniek Plastische, Reconstructieve en Hand Chirurgie

Telefoon: 020-566 2178
E-mailadres: poliorthopedie@amsterdamumc.nl

Contactgegevens poliklniek AMC

Polikliniek Plastische, Reconstructieve en Hand Chirurgie

Telefoon: 020-566 2178

E-mailadres: poliorthopedie@amsterdamumc.nl

Zorgaanbod Humane Genetica, aandachtsgebied cardiogenetica

In verband met de lateralisatie van het aandachtsgebied cardiogenetica verschuift alle patiëntenzorg van deze groep binnen de Humane Genetica per 1 juni 2021 naar locatie AMC van het Amsterdam UMC. Dit betekent dat nieuwe patiënten per 1 juni alleen nog kunnen worden verwezen naar locatie AMC en dat de zorg van bestaande patiënten de komende tijd eveneens verschuift naar locatie AMC.

Deze verschuiving is aangepast in verwijssystemen zoals ZorgDomein. Indien u op een andere manier doorverwijst vragen wij u vanaf nu patiënten uit de patiëntengroep cardiogenetica door te verwijzen naar locatie AMC.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Bij vragen  en/of voor overleg kunt u contact opnemen met cardiogeneticus Arjen Houweling via a.houweling@amsterdamumc.nl

Zorgaanbod KNO Allergie

In het kader van verscherpte keuzes in zorgaanbod wordt de tweedelijns allergiezorg uitgeplaatst naar perifere allergologen en/of orgaanspecialisten. Met tweedelijnszorg wordt bedoeld:

  • Urticaria;
  • Angioedeem;
  • Geneesmiddelallergie m.u.v. perioperatieve anafylaxie;
  • Insectengifallergie;
  • Anafylaxis eci;
  • Solitair astma;
  • Solitair eczeem;
  • Ongecompliceerde rhinoconjunctivitis voor patiënten woonachtig buiten de regio Amsterdam tenzij verwezen door tweedelijnsspecialist.

NB. Patiënten met rhinoconjunctivitis gecompliceerd door astma en/of eczeem en/of acute voedselallergie en/of eosinofiele oesofagitis en patiënten met peroperatieve anafylaxis kunnen wel rechtstreeks verwezen worden naar de poli allergologie van Amsterdam UMC, locatie AMC.

Waar kunt u met uw patiënt terecht voor allergologische zorg?

In de regio Noord-Holland/Flevoland/Utrecht zijn de volgende allergologische centra aanwezig die het volle spectrum aan allergologische zorg bieden:

  • Zaans MC, Zaandam, Dr. Rosken, internist-allergoloog en immunoloog, telnr: 075-6501245;
  • TerGooi ziekenhuis, Hilversum, Dr. Gamadia, internist-allergoloog en immunoloog, polikliniek allergologie, telnr: 088-7531150;
  • DC klinieken, locatie Amsterdam en Groningen, op termijn Almere, telnr: 088-0100900;
  • Diakonessenhuis, Utrecht, Dr. Tempels en Dr. Holm, internist-allergoloog en immunoloog, telnr: 088-2506604.

Daarnaast wordt op het gebied van respiratoire allergie samengewerkt met het Amstelland ziekenhuis (KNO en Longziekten), het Dijklander ziekenhuis, locaties Hoorn en Purmerend (KNO) en het Flevoziekenhuis (KNO en Longziekten) middels een maandelijks MDO alsmede laagdrempelig verwijzen naar Amsterdam UMC, locatie AMC en vice versa.

Wat als ik twijfel over waar de patiënt heen te sturen?

U kunt bij vragen altijd contact opnemen met dr. Terreehorst van de afdeling KNO van Amsterdam UMC, locatie AMC, via i.terreehorst@amsterdamumc.nl of met een van de andere allergiespecialisten in de regio.