Beroepen Kenniscentrum Medische Keuringen in Arbeid (KMKA)

Op de website van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is informatie te vinden over:

  • branches en risico's voor de gezondheid
  • specifieke beroepen in de branche
  • beroepsziekten

Beroep: Ambulancepersoneel

In de afgelopen jaren is er voor de ambulancesector het volgende onderzocht door het Coronel Instituut:

  1. Wat is bekend over het werk van rijdend ambulancepersoneel in relatie tot leeftijd en hoe is het werk veranderd ten opzichte van eerdere beschrijvingen?
  2. Wat zou in een aanstellingskeuring of preventief medisch onderzoek / verplicht medische keuring opgenomen moeten worden voor rijdend ambulancepersoneel?
  3. Hoe verloopt de implementatie van een preventief medisch onderzoek voor rijdend ambulancepersoneel?
  4. Update inhoud aanstellingskeuring en PMO anno 2010.
  5. In 2014 is er een onderzoek verricht naar het draagvlak en de invoer van de fysieke functionele testen in het beroepsspecifieke PMO voor ambulancemedewerkers.

Beroep: Treinpersoneel

Over treinpersoneel is in de afgelopen jaren het volgende onderzocht door het Coronel Instituut:

  1. Werkbelasting en gezondheidseffecten van machinisten, conducteurs, servicemedewerkers en monteurs link naar rapport.
  2. Psychische functie-eisen en testen van bijhorende belastbaarheideisen van machinisten op treinen met passagiers.
  3. In hoofdstuk 6 van het proefschrift van Dr. Ilona Zoer wordt aandacht besteed aan de relatie tussen psychosociale risicofactoren in het werk en psychische klachten bij spoorwegpersoneel in relatie tot leeftijd
  4. In hoofdstuk 5 van het proefschrift van Dr. Ilona Zoer wordt aandacht besteed aan de invloed van leeftijd op het ervaren van fysieke belastbaarheidsproblemen bij spoorwegpersoneel en gewenste oplossingen 

Beroep: Brandweerpersoneel

In de afgelopen jaren is er voor de brandweersector het volgende onderzocht door het Coronel Instituut:

  1. Wat is bekend over het werk van brandweerpersoneel in relatie tot leeftijd?
  2. Zijn de huidige arbeidsomstandigheden te verbeteren?
  3. Wat zou in een aanstellingskeuring of preventief medisch onderzoek / verplicht medische keuring opgenomen moeten worden?
  4. Hoe verloopt de implementatie van een preventief medisch onderzoek voor repressief brandweerpersoneel en wat wordt anno 2009 als inhoud voorgesteld?
  5. Hoe verloopt de proefimplementatie van de aanstellingskeuring voor repressief brandweerpersoneel en wat wordt anno 2009 als inhoud voorgesteld?
  6. Per 1 januari 2011 zijn de volgende aanstellingskeuring en verplicht preventief medisch onderzoek (protocol en beschrijving) geldend voor repressief brandweerpersoneel binnen de brandweersector zoals half december 2010 bekend gemaakt in de ledenbrief van het LOGA.
  7. De onderzoeken zoals bedoeld onder punt 4 en 5 zijn te lezen in de Samenvatting proefschrift Marie-Christine Plat
  8. In 2013 is de brandweertraplooptest vergeleken met een, voor de brandweersector, aangepaste Stairmaster-test. Uitkomsten staan in dit rapport.
  9. In 2015 is een onderzoek door het KMKA verricht naar de bijzondere functie-eisen van officieren van dienst (OvD).

Beroep: Medisch Specialist, Arts

Preventief Medisch Onderzoek voor ziekenhuisartsen

Voor medisch specialisten (in opleiding) die werkzaam zijn in ziekenhuizen is een beroepspecifiek preventief medisch onderzoek ontwikkeld en op haalbaarheid getest.

Proefschrift PMO ziekenhuisartsen

De ontwikkeling en evaluatie van het beroepsspecifieke PMO voor medisch specialisten (in opleiding) staat beschreven in het proefschrift van Dr. M. Martijn Ruitenburg.

Beroep: Bouwpersoneel

Aanstellingskeuring bouwplaatspersoneel

In de afgelopen jaren is een modulair aanstellingskeuringsinstrument ontwikkeld door het Coronel Instituut v Arbeid en Gezondheid voor de bouwsector. De ontwikkeling en inhoud is in rapport 12-02 te zien.

Proefschrift PMO bouwpersoneel

De ontwikkeling en evaluatie van een beroepsspecifiek PMO voor bouwpersoneel staat beschreven in het proefschrift van Dr. Julitta Boschman

Beroep: Verpleegkundigen

Instrument om werkfunctioneren te meten

  • Binnen het Coronel Instituut v Arbeid en Gezondheid is een instrument ontwikkeld waarmee het werkfunctioneren van verpleegkundigen in relatie tot de aanwezigheid van mentale/psychische klachten in kaart kan worden gebracht.
  • Het instrument heet de NWFQ (Nurse Work Functioning Questionnaire). De ontwikkeling van dit instrument staat beschreven in het proefschrift van Dr. Fania Gärtner.
  • De NWFQ bevat zes subschalen: een totaalscore en score per schaal kan berekend worden.
  • Mogelijke werkadviezen bij werkfunctioneringsproblemen staan in schema weergegeven.

Psychische module PMO verpleegkundigen

De effectiviteit van de psychische module PMO verpleegkundigen in de bedrijfsgeneeskundige praktijk is onderzocht in twee vormen: een complete e-PMO ten opzichte van een traditioneel uitgevoerd PMO door de bedrijfsarts. Hiernaast is de e-vorm vergeleken met een controlegroep. De uitkomsten staan beschreven in het proefschrift van Dr. Sarah Ketelaar.