Chronische Toxische Encephalopathie (Schildersziekte)

Mensen met Chronische Toxische Encephalopathie (CTE) of het Organo Psycho Syndroom (OPS), in de volksmond de Schildersziekte, hebben last van duizeligheid of sufheid door (jarenlange) blootstelling aan oplosmiddelen.

De klachten lopen zeer uiteen en kunnen lichamelijk en psychisch voorkomen. Denk aan intoxicatieverschijnselen (gevoel van duizeligheid/sufheid), vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, moeheid en snel geïrriteerd zijn. Het is ook mogelijk dat de oriëntatie en reukzin vermindert of dat u last krijgt van hoofdpijn of depressiviteit.

Oorzaak

CTE wordt veroorzaakt door het langdurig (5 tot 10 jaar) inademen van agressieve en vluchtige oplosmiddelen. Die oplosmiddelen worden gebruikt om vetten en oliën op te lossen en zitten bijvoorbeeld in verf. Langdurig inademen kan een schadelijke uitwerking hebben op het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg.

Diagnose

Het vaststellen of uitsluiten van CTE vraagt uitgebreide diagnostiek en is vaak lastig. Maar voor begeleiding en preventie van de patiënten is dit wel belangrijk. Wordt u verwezen naar het AMC, dan wordt u door ons uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek krijgt de klinisch arbeidsgeneeskundige een goed beeld van de blootstelling en de klachten. Ook vindt er bloedonderzoek plaats. Na de intake wordt besloten tot eventueel vervolgonderzoek. De resultaten van de intake worden per brief naar zowel de patiënt als de verwijzer gestuurd met een eventueel advies over een vervolg.

Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek. Daarna wordt de patiënt besproken in het multidisciplinair overleg, de zogenaamde Solvent Team vergadering. Daar wordt gezamenlijk een diagnose gesteld. In een nagesprek worden de resultaten, conclusies en aanbevelingen besproken in aanwezigheid van de klinisch arbeidsgeneeskundige en de neuropsycholoog. De resultaten van het vervolgonderzoek worden naar patiënt en verwijzer gestuurd per brief.