Congenitale handenteam (polikliniek)

Informatie over wat u te wachten staat en wat u kunt verwachten tijdens een bezoek aan de polikliniek van het congenitale handenteam Amsterdam UMC.

Contact en afspraak

Voor een afspraak bij het congenitale handenteam heeft u een verwijzing nodig via uw huisarts of een specialist.

Wat kan ik verwachten?

Voor goed onderzoek en advies zijn meerdere specialisten nodig. Wij zorgen ervoor dat u de noodzakelijke specialisten tegelijk bij ons op het spreekuur ziet, zodat u niet meerdere keren hoeft te komen.

Het team bestaat uit een plastisch chirurg, kinderrevalidatiearts, klinisch geneticus en ergotherapeut. Samen beslissen we wat het beste behandelplan is voor uw kind, en over eventuele begeleiding van de ouders of verzorgers.

Amsterdam UMC is een universitair ziekenhuis waar artsen worden opgeleid. Dit kan betekenen dat er ook artsen in opleiding en coassistenten aanwezig zijn bij het spreekuur.

Uw afspraak: hoe verloopt een afspraak bij het congenitale handenteam?

Tijdens de afspraak op de polikliniek stelt het team vragen over voorgeschiedenis, klachten, en functie van de hand. Ook verrichten we lichamelijk onderzoek bij uw kind, en beoordelen we eventuele röntgenfoto’s. In totaal duurt een afspraak ongeveer 30 minuten.

Aan het eind van de afspraak vertellen we u over de bevindingen, diagnose, prognose en maken we samen met u een behandelplan. Dit kan bestaan uit een behandeling via de revalidatiearts, of soms een operatie. Soms is de functie van de hand goed en is een behandeling niet nodig.  

De meeste kinderen worden vervolgd via de kinderrevalidatiearts op het spreekuur voor Congenitale Aandoeningen van de Arm en Hand (CONGAAH). Op dit spreekuur brengen we nauwkeurig de vragen van u en uw kind in kaart, en doet de ergotherapeut onderzoek naar het gebruik van de hand. De kinderrevalidatiearts zal u hier verder over informeren tijdens het consult.

Prenatale counseling

Als uit de eerste trimester SEO (ETSEO) of uit de 20-weken echo (SEO) blijkt dat uw baby een afwijking aan de arm of hand heeft, dan kunt u voor de geboorte al een afspraak krijgen  met de plastisch chirurg,  kinderrevalidatiearts en/of klinisch geneticus voor meer informatie.

De informatie die u krijgt tijdens dit gesprek vóór de geboorte is gericht op het geven van informatie over de aandoening. Soms is het echter zo dat we niet precies kunnen zeggen hoe uitgebreid de aandoening zal zijn. We streven er desondanks naar een zo goed mogelijk beeld te schetsen van wat u kunt verwachten. Daarnaast bespreken we globaal het zorgtraject met bijhorende behandelingen. Uiteraard is er dan ook uitgebreid de tijd om al uw vragen te beantwoorden, voorbeelden hiervan kunnen zijn: kan mijn kind behandeld worden? Hoe zal ons kind opgroeien en welke problemen kunnen er komen? Hoe reageert de omgeving op mijn baby?

Route

Ons spreekuur vindt plaats op de polikliniek Plastische Chirurgie, route 14.

Congenitale handenteam

020 - 566 2572

Meer over uw bezoek aan het AMC: