Dermatologie (dagbehandeling)

Informatie over uw dagbehandeling bij de polikliniek dermatologie.

Op de dagbehandeling komen kinderen en volwassen met ernstige of zeer uitgebreide huidziekten:

Ziektebeelden

Onder andere:

 • Psoriasis, de meest voorkomende variant, het chronisch-plaquetype, maar ook bijvoorbeeld de hand- en voetpsoriasis (psoriasis pustulosis palmoplantaris) en andere varianten.

 • Eczeem, voornamelijk het veel voorkomende atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd) maar ook contactallergisch eczeem, ortho-ergisch eczeem, nummulair eczeem en prurigo nodularis.

 • Geneesmiddelenreacties.

 • Pityriasis rubra pilaris.

  Spreekuur

  Om uw klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen, vragen we u om vooraf een vragenlijst door te nemen en die zo compleet mogelijk in te vullen. We willen zo veel mogelijk informatie over uw huidaandoening krijgen, zodat we kunnen kijken welke factoren het in stand houden en wat er verbeterd kan worden.

  Tijdens de afspraak zullen we extra vragen stellen en kijken we of er aanvullende diagnostiek nodig is (bijvoorbeeld allergologisch- of bloedonderzoek). Ook wordt er overleg gevoerd met andere specialisten (bijvoorbeeld de reumatoloog, internist of een kinderarts) Samen bekijken we wat de beste behandeling is en maken we een behandelplan. Vervolgens zullen we in overleg met u afspraken maken voor behandelingen. Meestal wordt er afgesproken dat ut twee tot drie keer per week komt.

  Tijdens de behandelingen geven we uitgebreid uitleg over de ziekte en het behandelplan. Bad- en zalftherapie wordt het meest gegeven. Ook kan er lichttherapie gegeven worden en kan eventueel systemische behandeling (pillen of injecties) opgestart worden.

  We betrekken de ouders van de kinderen zoveel mogelijk bij de behandeling en leggen uit hoe u zelf de behandeling thuis kunt uitvoeren.

  We besteden daarnaast aandacht aan de psychosociale effecten van de huidziekte op u en uw gezin. Daarom krijgt u ook een extra vragenlijst over de kwaliteit van leven.

  Het team

  De behandeling en begeleiding wordt gedaan door een vast team van artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. Het team staat onder leiding van professor dr. Spuls en dr. Middelkamp-Hup, experts op het gebied van onder andere psoriasis en eczeem.

  Wetenschappelijk onderzoek

  Er wordt binnen het Amsterdam UMC veel aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo lopen er binnen de afdeling dermatologie verschillende onderzoeken naar psoriasis en atopisch eczeem.

  We doen onderzoek naar nieuwe behandelvormen, bestaande behandelingen en naar combinatiebehandelingen. We staan voor gezamenlijke besluitvorming en nemen deel aan het ontwikkelen van consultkaarten en keuzehulpen. We doen onderzoek naar de juiste doseringen van biologicals en houden registers bij van mensen die behandeling krijgen met systemische behandelingen waaronder biologicals. We werken mee aan nationale en internationale richtlijnen. Zo bent u altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van psoriasis en atopisch eczeem.

  Hoe kom ik er

  Uw dermatoloog kan u rechtstreeks verwijzen naar ons eczeem- of psoriasis spreekuur op de polikliniek door het sturen van een verwijsbrief. Van daaruit kunt u verwezen worden voor het starten met dagbehandeling.

  Uw huisarts kan helaas niét rechtstreeks naar deze specifieke spreekuren verwijzen. U zult eerst onder behandeling zijn van een dermatoloog uit de tweede lijn zorg, bijvoorbeeld uit een perifeer ziekenhuis.

  Openingstijden en contact

  U vindt de dagbehandeling van de polikliniek Dermatologie in gebouw A op de begane grond (ingang polikliniek)

  De dagbehandeling is open op: dinsdag (hele dag), woensdagochtend en donderdagochtend.

  Voor meer informatie kunt ons bellen op werkdagen tussen 08:30-16:30 uur via telefoonnummer: 020-5662530.

  U kunt ons ook een email sturen, ons emailadres is: dbcdermatologie@amsterdamumc.nl

  Meer over uw bezoek aan het AMC:

  Feestdagen

  Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer