Dermatologie (specialisme)

Informatie over het specialisme Dermatologie.

Het AMC richt zich in de behandeling van huidziekten speciaal op de zogenaamde inflammatoire (met ontsteking gepaard gaande) huidziekten. Dit zijn aandoening als eczeem en psoriasis, tropenziekten en infectieziekten, wondgenezing, pigmentstoornissen en huidtumoren.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem (huidontsteking) is een van de aandachtsgebieden van de afdeling. In het AMC behandelen we vooral mensen met een zeer ernstige vorm van atopisch eczeem. Ook zien we veel kinderen met atopisch eczeem. Hiervoor is een aparte kinderdermatologie polikliniek beschikbaar, met dermatologen die gespecialiseerd zijn in huidafwijkingen bij kinderen. Daarbij doen we veel onderzoek naar de ontstaanswijze van atopisch eczeem, en naar nieuwe behandelmogelijkheden.

Psoriasis

Psoriasis is een belangrijk aandachtsgebied van de afdeling Dermatologie van het AMC. De afdeling is al jarenlang pionier op het gebied van de introductie van nieuwe behandelingen, zoals ciclosporine en meer recent de behandeling met biologicals zoals etanercept, efalizumab, infliximab, en adalimumab. Daarbij doet het fundamenteel onderzoek naar de oorzaak van psoriasis.

Tropenziekten en infectieziekten

Huidziekten is een topreferent centrum voor (sub)tropische huidziekten. Er komen mensen die een huidziekte hebben opgelopen tijdens vakanties in de tropen of mensen die als immigrant een huidziekte hebben meegebracht uit het buitenland. Deze gespecialiseerde dermatologen hebben ook veel expertise op het gebied van infectieziekten van de huid. Hieronder vallen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en huidinfecties zoals wondroos of herpes.

Voorstadia van anuskanker (AIN)

In samenwerking met de polikliniek infectieziekten vindt controle plaats op voorstadia van anuskanker (AIN). De oorzaak hiervan is het Humaan Papilloma Virus (HPV), hetzelfde virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt. Door middel van Hoge Resolutie Anoscopie vindt controle en eventuele behandeling van AIN plaats.

Pigmentstoornissen

Onder pigmentstoornissen valt zowel een teveel aan pigment (donkere vlekken, moedervlekken) als een tekort aan pigment of totale ontkleuring van de huid (vitiligo). Omdat er veel mogelijke oorzaken van pigmentproblemen zijn, is het niet eenvoudig om de juiste diagnose te stellen. Dit vereist bijzondere expertise. Dat is de reden voor het bestaan van de gespecialiseerde Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP). Dit instituut is gevestigd in een bijgebouw van het AMC en werkt nauw samen met de afdeling Dermatologie.

Bij de SNIP ontwikkelen we bijzondere behandelingen, vooral op het gebied van transplantatie, lichtbehandeling en lasertherapie. In samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AvL/NKI) is ook een 'pigment lesion clinic', moedervlekkenpolikliniek, in ontwikkeling voor mensen bij wie de moedervlekken (naevi) regelmatig moeten controleren.

Complexe wonden

De afdeling Dermatologie is een ‘last resort’ centrum voor mensen met moeilijk genezende wonden. Het vereist een grote klinische deskundigheid en ervaring om de juiste diagnose te stellen en om alle beschikbare wondbehandelingsproducten en technieken goed toe te passen. Uit het hele land worden mensen met problematische wonden naar het AMC doorverwezen, ook voor second opinions en tertiaire verwijzingen.

Wachttijd Huidziekten (Dermatologie)

Wachttijden polikliniek:

Voor urgente vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u naar toe verwezen bent.

  • Dermatologie/huidziekten:
    Eerste plek NP 08-03-2024
    Eerste plek CP 04-03-2024
  • Dermato-allergologie:
    NP: gemiddeld 35 dagen
    CP: gemiddeld 34 dagen

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw   zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin   ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare   wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de   Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor   behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.