Tattoopoli, Dermatologie (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de Tattoopoli

Op de afdeling dermatologie is een spreekuur opgericht om klachten en afwijkingen van de getatoeëerde huid te onderzoeken en te behandelen.

Patiënten met huidklachten en/of huidafwijkingen in een tatoeage kunnen na verwijzing door hun huisarts of specialist een spreekuur voor dermatologische complicaties bij tatoeage.

Tatoeage

Tatoeëren is het inbrengen van inkt in de lederhuid. Een tatoeage (ook wel 'tattoo') is een populaire vorm van lichaamsversiering en stijgt de laatste decennia flink in populariteit. Ook het aantal toepassingen van tatoeëren neemt toe, bijvoorbeeld permanente make-up of medische tatoeages zoals het tatoeëren van tepels bij borstreconstructies. 

Een tatoeage is een unieke vorm van lichaamsversiering en de redenen om een tatoeage te laten zetten zijn heel divers. Een tattoo kan simpelweg mooi zijn, maar het kan ook symbool zijn van een ervaring, verlies of afsluiting van een levensfase. 

In het merendeel van de gevallen gaat het zetten van een tatoeage zonder problemen.

Huidklachten
Bij een klein deel van de tatoeages kunnen er afwijkingen of huidklachten optreden. Voorbeelden van huidaandoeningen die kunnen voorkomen zijn allergische reacties, infecties, littekenvorming en auto-immuun huidziekten zoals psoriasis en lichen planus.

Speciaal spreekuur
Op de dermatologie-afdeling van  zien wij geregeld huidafwijkingen bij tatoeages. Door het stijgende aantal getatoeëerden is er duidelijk behoefte aan één gespecialiseerd centrum waar patiënten met klachten naar verwezen kunnen worden, daarom is een spreekuur opgericht speciaal voor dermatologische complicaties bij tatoeages: 'De Tattoopoli'.

Het betreft een spreekuur met intensieve samenwerking met de afdeling allergologie en pathologie. Op deze manier kunnen patiënten met klachten bij een tatoeage op een zo deskundig, efficiënt en snel mogelijke manier worden geholpen.

Ook bekend tatoeëerder Henk Schiffmacher is voorstander van het spreekuur en stimuleert mensen met medische problemen met tatoeages een afspraak te maken op de polikliniek.

Huidklachten - allergie

Voorbeelden van huidaandoeningen die kunnen voorkomen zijn allergische reacties, infecties, littekenvorming en auto-immuun huidziekten zoals psoriasis en lichen planus.

Allergie en tattoo

In een klein deel van de tatoeages treden allergische reacties op tegen de tatoeage-inkt. Dit is een overdreven reactie van het afweersysteem op de kleurstof (of pigment) of een ander bestanddeel in de tattoo-inkt. Deze reacties kunnen zich uiten door middel van één of meer van de volgende klachten: opgezette of verheven tatoeage, jeuk, schilfering, huidknobbels of, zeer zelden, open wonden of blaren. 

De allergische reacties kunnen zich voordoen bij alle kleuren inkt, maar voornamelijk bij de rode kleur. De klachten kunnen weken tot soms zelfs jaren na het plaatsen van de tattoo optreden. Vooralsnog is het niet te voorspellen wanneer en óf iemand een allergische reactie op de inkt zal krijgen. Elke persoon heeft een uniek immuunsysteem en de huid reageert per persoon weer op een andere manier, dit is dus ook niet door de tatoeëerder te voorspellen.  

Er zijn verschillende goede behandelingen mogelijk. De behandeling is echter lastig en niet altijd kan er een gewenste oplossing worden gevonden.

Afspraak maken

Hoe kom ik terecht bij de Tattoopoli?
Voor een afspraak op de polikliniek dermatologie is een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist nodig. Indien de verwijsbrief elektronisch is verstuurd wordt u automatisch opgeroepen voor een afspraak. U kunt ook zelf de verwijsbrief sturen naar poli.dermatologie@amc.uva.nl . Voor vragen kunt u contact opnemen met 020 - 566 2530.

Voor wie?
Voor iedereen met huidafwijkingen en/of huidklachten bij een tatoeage.

Voor wie niet?
De Tattoo poli is erop gericht om klachten en afwijkingen van de huid te onderzoeken en te behandelen. Op de polikliniek wordt geen behandeling gegeven voor uitsluitend cosmetische doeleinden. Wij verrichten bijvoorbeeld geen lasertherapie omdat een tatoeage niet meer 'mooi' wordt gevonden.

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit deskundige en betrokken dermatologen (en dermatologen in opleiding) die gespecialiseerd zijn op het gebied van contactallergieën en chronische ontstekingen. Tevens is er intensieve samenwerking met de afdelingen allergologie en pathologie..

Prof. dr. T. Rustemeyer
Drs. S.A.S. van der Bent
Dr. A. Wolkerstorfer

Wetenschappelijk onderzoek

Op het spreekuur wordt tevens onderzoek gedaan naar huidafwijkingen bij tatoeages, waaronder naar allergische reacties. Dit onderzoek is uniek; nooit eerder is in Nederland klinisch onderzoek verricht naar dit onderwerp. Het onderzoek richt zich momenteel voornamelijk op de oorzaak, risicofactoren en behandeling van deze allergische reacties. Het uiteindelijke doel is om te helpen bij de ontwikkeling van nog veiligere kleurstoffen. U heeft de mogelijkheid om zich te laten informeren over dit onderzoek en in sommige gevallen zal u gevraagd worden hier aan deel te nemen. Dit is uiteraard volledig vrijwillig. 

Om mensen met ongewenste reacties op een tatoeage zo goed mogelijk te bereiken hebben wij intensief contact met diverse tatoeëerders en houders van tattooshops. Algemene informatie over tatoeage-inkten en de huidige medische stand van zaken worden onderling uitgewisseld. Daarnaast hebben de tatoeëerders op deze manier één gezamenlijke plek waar ze cliënten naartoe kunnen sturen.

Gekweekte huid

Er is een uniek onderzoek gestart naar de invloed van tatoeage-inkt op én in de huid. Onder leiding van Sue Gibbs (hoogleraar huidregeneratie VUmc/ACTA) wordt er met behulp van speciale 'kweekhuid' gekeken naar de reactie van het immuunsysteem op verschillende soorten en hoeveelheden tatoeage-inkt. Soortgelijk onderzoek is niet eerder verricht en hopelijk kan hierdoor de oorzaak van de verschillende huidreacties op tatoeages beter worden begrepen. Bovendien wordt, door gebruik te maken van gekweekte huid, proefdiervrij onderzoek verricht.

Contact

Patiënten:
Voor afspraken of andere organisatorische vragen kunt u contact opnemen met de afdeling dermatologie via poli.dermatologie@amc.uva.nl of telefoonnummer 020 - 566 2530.

Professionals:
Voor professionals/zorgverleners kan contact worden opgenomen met tattoo@vumc.nl
Internationaal staat de Tattoo poli bekend onder de naam ‘Academic Tattoo Clinic Amsterdam’.

Verdere informatie over huidafwijkingen bij tatoeages is te vinden in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Meer over uw bezoek aan het AMC: