Tattoopoli, Dermatologie (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de Tattoopoli

Bij de Tattoopoli kunt u terecht als u (vage) klachten heeft bij of van uw tatoeage. Het kan gaan om klachten als jeuk, een allergische reactie, bulten, verkleuringen of zelfs pijn. Heeft u deze huidklachten door een tatoeage, dan kan uw huisarts of specialist u verwijzen naar onze poli.

Tatoeage

Tatoeëren is het inbrengen van inkt in de lederhuid. Een tatoeage (ook wel 'tattoo') is een populaire vorm van lichaamsversiering en stijgt de laatste decennia flink in populariteit. Ook het aantal toepassingen van tatoeëren neemt toe, bijvoorbeeld permanente make-up of medische tatoeages zoals het tatoeëren van tepels bij borstreconstructies.
Een tatoeage is een unieke vorm van lichaamsversiering en de redenen om een tatoeage te laten zetten zijn heel divers. Een tattoo kan simpelweg mooi zijn, maar het kan ook symbool zijn van een ervaring, verlies of afsluiting van een levensfase. 
In het merendeel van de gevallen gaat het zetten van een tatoeage zonder problemen.

Speciaal spreekuur
Op de dermatologie-afdeling van  zien wij geregeld huidafwijkingen bij tatoeages. Door het stijgende aantal getatoeëerden is er duidelijk behoefte aan één gespecialiseerd centrum waar patiënten met klachten naar verwezen kunnen worden, daarom is een spreekuur opgericht speciaal voor dermatologische complicaties bij tatoeages: 'De Tattoopoli'.
Het betreft een spreekuur met intensieve samenwerking met de afdeling allergologie en pathologie. Op deze manier kunnen patiënten met klachten bij een tatoeage op een zo deskundig, efficiënt en snel mogelijke manier worden geholpen.

Ook bekend tatoeëerder Henk Schiffmacher is voorstander van het spreekuur en stimuleert mensen met medische problemen met tatoeages een afspraak te maken op de polikliniek.

Huidklachten - allergie

Huidklachten

Bij een klein deel van de tatoeages kunnen er afwijkingen of huidklachten optreden. Voorbeelden van huidaandoeningen die kunnen voorkomen zijn allergische reacties, infecties, littekenvorming en auto-immuun huidziekten zoals psoriasis, sarcoïdose en lichen planus.

Allergie en tattoo

Soms kunnen er allergische reacties optreden tegen de tatoeage-inkt. Dit is een overdreven reactie van het afweersysteem op de kleurstof (of pigment) of een ander bestanddeel in de tattoo-inkt. Deze reacties kunnen zich uiten door middel van één of meer van de volgende klachten: opgezette of verheven tatoeage, jeuk, schilfering, huidknobbels of, zeer zelden, open wonden of blaren.

De allergische reacties kunnen zich voordoen bij alle kleuren inkt, maar voornamelijk bij de rode kleur. De klachten kunnen weken tot soms zelfs jaren na het plaatsen van de tattoo optreden. Vooralsnog is het niet te voorspellen wanneer en óf iemand een allergische reactie op de inkt zal krijgen. Elke persoon heeft een uniek immuunsysteem en de huid reageert per persoon weer op een andere manier, dit is dus ook niet door de tatoeëerder te voorspellen.  

Er zijn verschillende goede behandelingen mogelijk. De behandeling is echter lastig en niet altijd kan er een gewenste oplossing worden gevonden.

Afspraak maken

Hoe kom ik terecht bij de Tattoopoli?
Voor een afspraak op de polikliniek dermatologie is een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist nodig. De huisarts kan direct naar de Tattoopoli verwijzen via Zorgdomein; een medisch specialist zonder Zorgdomein kan gebruik maken van het algemeen verwijsformulier. Indien de verwijsbrief elektronisch is verstuurd wordt u automatisch opgeroepen voor een afspraak. U kunt ook zelf de verwijsbrief sturen naar poli.dermatologie@amc.uva.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met 020 - 566 2530.

Voor wie?
Voor iedereen met huidafwijkingen en/of huidklachten bij een tatoeage.

Voor wie niet?
De Tattoo poli is erop gericht om klachten en afwijkingen van de huid te onderzoeken en te behandelen. Op de polikliniek wordt geen behandeling gegeven voor uitsluitend cosmetische doeleinden. Wij verrichten bijvoorbeeld geen lasertherapie omdat een tatoeage niet meer 'mooi' wordt gevonden.

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit deskundige en betrokken dermatologen (en dermatologen in opleiding) die gespecialiseerd zijn op het gebied van contactallergieën en chronische ontstekingen. Tevens is er intensieve samenwerking met de afdelingen allergologie en pathologie.

Prof. dr. T. Rustemeyer

Dr. A. Wolkerstorfer

Meer over uw bezoek aan het AMC:

Contact

Patiënten

U kunt u contact opnemen met de afdeling dermatologie via poli.dermatologie@amc.nl of tel.nr. 020 - 566 2530.

Professionals

U kunt contact opnemen met tattoo@vumc.nl.

Internationaal staat de Tattoopoli bekend onder de naam ‘Academic Tattoo Clinic Amsterdam’.