Lyme-onderzoek

De ziekte van Lyme kan heel vervelend zijn. Het kan verschillende symptomen geven, waarvan een rode vlek of kring op de huid de meest voorkomende is. Als u zo’n kring op de huid heeft, ongeacht of u onlangs wel of geen tekenbeet heeft gezien, spreekt dit onderzoek u misschien aan. Daarnaast moet u in dat geval ook een arts raadplegen.

Wat is een wetenschappelijk onderzoek?

Bij een wetenschappelijk onderzoek wordt informatie verzameld over de gezondheid van de deelnemers. Wetenschappelijke studies zijn belangrijk, omdat ze ons helpen de wetenschap en de geneeskunde verder te ontwikkelen. Een wetenschappelijk onderzoek is geen vervanging voor uw gebruikelijke medische zorg.

Over dit wetenschappelijk onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het verzamelen van patiënten-materialen om meer te weten te komen over de aanwezigheid en het gedrag van de Borrelia bacterie. Deze bacterie wordt gedragen door sommige teken en kan bij mensen die gebeten zijn de ziekte van Lyme veroorzaken. Informatie die in dit onderzoek wordt verzameld zal in een vervolgstudie bijdragen aan de ontwikkeling van een experimenteel vaccin om de ziekte van Lyme te voorkomen.

Als u deel gaat nemen aan dit onderzoek, doet u ongeveer 2 maanden mee en komt u 3 keer naar het ziekenhuis. Bij ieder bezoek wordt u gevraagd urine en bloed af te staan. Soms moet de onderzoeker een huidbiopt bij u afnemen, dit hangt ervan af of u huiduitslag heeft. Een huidbiopsie is een ingreep waarbij met speciaal gereedschap een klein stukje huid (2 mm) wordt weggenomen voor analyse.

Er zijn nog meer vereisten om aan dit onderzoek mee te kunnen doen. De studie-arts legt deze aan u uit als u contact opneemt met de onderzoekslocatie.

Waarom zou ik meedoen?

Als u in aanmerking komt voor het onderzoek en besluit mee te doen, voegt u zich bij 300 tot 400 andere die de onderzoekers helpen de ziekte van Lyme beter te begrijpen. U ontvangt een vergoeding voor uw (reis)tijd.

Wat moet ik nu doen?

We begrijpen dat meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek een belangrijke beslissing is. Als u meer wil weten over het onderzoek, bel ons dan op

Is het onderzoek een optie voor mij?

Dit wetenschappelijke onderzoek kan een optie voor u zijn als u:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • Vermoedelijk de ziekte van Lyme heeft;
  • Niet eerder een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme heeft gehad;
  • Recentelijk maximaal twee dagen antibiotica heeft gehad.

Stuur een email naar: lymeonderzoek@amsterdamumc.nl

Wanneer u contact met ons opneemt, betekent dat niet dat u moet meedoen. We willen u ervan verzekeren dat u op elk gewenst moment van gedachten kunt veranderen.

Als u besluit dat deelname aan het onderzoek niet de juiste keuze voor u is, krijgt u nog steeds de normale medische zorg.

Amsterdams Multidisciplinair Lymeziektecentrum (AMLC)

phone

020 566 2649

Mijn Dossier