Uitbreiding transgenderzorg

Vanaf vandaag (8 maart 2021) starten het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) van Amsterdam UMC, genderpoli Youz Zaandam en het Zaans Medisch Centrum (ZMC) een netwerk voor het aanbieden van zorg voor transgender kinderen en jongeren. Deze samenwerking leidt tot capaciteitsuitbreiding voor personen met genderdysforie. Met dit nieuwe zorgaanbod leveren Youz en ZMC een belangrijke bijdrage aan de transgenderzorg voor kinderen en jongeren in Nederland. Daarnaast kunnen volwassenen met genderdysforie voor hun controles na transitie terecht bij de internist-endocrinoloog van het ZMC.

Annelijn Wensing (KZcG):”In deze samenwerking komt de jarenlange expertise van het KZcG op het gebied van medische transgenderzorg samen met de jeugd-ggz ervaring op het gebied van genderdysforie van de genderpoli Youz Zaandam en de somatische transgenderzorg van Transgenderzorg ZMC. Samen zorgen we voor de juiste zorg op de juiste plek.”

Terugbrengen wachtlijsten
De vraag naar transgenderzorg neemt toe. De wachtlijsten voor deze zorg zijn onacceptabel lang geworden. Doordat jongeren die in de puberteit raken lang moeten wachten op zorg ontwikkelt hun lichaam zich in een richting die niet bij hen past. Door deze samenwerking is er nu een derde plek in Nederland waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor behandeling. Vorige week startte Radboudumc met genderzorg voor volwassenen.

Zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen
Er kunnen jaarlijks zo’n vijftig kinderen en jongeren instromen in het gezamenlijke zorgpad van de genderpoli Youz Zaandam en Transgenderzorg ZMC. De aanmelding hiervoor verloopt altijd via Youz. Volwassenen kunnen na het transitietraject bij het KZcG van Amsterdam UMC controles vervolgen bij de internist-endocrinoloog van het ZMC. Het volledige nieuwsbericht van Zaans Medisch Centrum is hier te lezen.

Veelgestelde vragen

1. Jullie verwezen actief kinderen en adolescenten van jullie wachtlijst naar Radboudumc, gebeurt dat nu ook weer naar Youz/ het Zaans Medisch Centrum?

Nee, wij hebben niet actief verwezen vanaf onze wachtlijst. Het verschil met Radboudumc is dat Youz al actief genderzorg levert en daarmee een eigen wachtlijst heeft.

2. Hoe kan ik me daar aanmelden?

Voor kinderen en adolescenten geldt dat dit via de huisarts gaat. De huisarts verwijst dan naar Youz. Voor volwassenen geldt dat zij dit kunnen aangeven bij hun behandelend endocrinoloog.

3. Tot welke leeftijd kan ik me daar aanmelden voor het kind/adolescenten zorgpad?

Adolescenten t/m 17 jaar kunnen zich aanmelden bij Youz.

4. Zijn de wachttijden daar korter?

Wij hebben geen inzicht in de wachtlijst van Youz. Voor meer informatie hierover kunt u het beste contact opnemen met Youz.

5. Kan ik op 2 wachtlijsten staan?

Ja. We vragen u echter om u op maximaal één wachtlijst te laten plaatsen om aan een ieder een zo eerlijk mogelijk beeld te kunnen schetsen over de wachttijden. Laat u het ons weten wanneer u van onze wachtlijst af wilt.

6. Kan ik mijn endocrinologische controles laten uitvoeren bij het ZMC?

Dit kan. Stuur hiervoor een bericht via Mijn Dossier naar uw behandelend endocrinoloog of bespreek dit bij de volgende controle afspraak.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer