Cardiologie (specialisme)

Informatie over het specialisme Cardiologie.

Het medisch specialisme Cardiologie houdt zich bezig met aandoeningen aan het hart. De ziektebeelden kunnen uiteenlopen van aangeboren hartafwijkingen, hartfalen, hartklepaandoeningen, hartritmestoornissen, kransslagaderlijden, pijn op de borst tot hartinfarcten.

Aangeboren hartafwijkingen

Dankzij de ontwikkelingen in de hartchirurgie bereiken de meeste mensen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig de volwassen leeftijd. Deze mensen moeten wel een leven lang gecontroleerd worden.

Doordat zoveel mensen dankzij de nieuwe ontwikkelingen hun hartafwijking overleven, neemt het aantal mensen met late complicaties toe. Maar ook de complexiteit van de afwijkingen, het aantal heroperaties, percutane interventies en invasieve ritmebehandelingen, zoals ablaties neemt toe. De diagnostiek bij deze groep mensen is vaak lastig door de afwijkende anatomie. Vaak biedt cardiale MRI hier een uitkomst.

Coronaire hartziekten

De meeste mensen komen bij de afdeling Cardiologie van het AMC vanwege coronaire hartziekten. Het onderzoek rond coronaire hartziekten richt zich vooral op verbetering van diagnostiek en behandeling van mensen met acute en chronische manifestaties van coronaire hartziekten. Dit kan zowel via invasieve als niet-invasieve eetmethoden.

Hartcentrum

Cardiologie en cardiothoracale chirurgie vormen in het AMC één geheel: het AMC Hartcentrum. Door de ontwikkeling van de medische technologie zijn beide specialismen steeds meer naar elkaar toegegroeid.

Cardiologen verrichten steeds meer ingrepen die voorheen het domein waren van de hartchirurgie. Zo kunnen nu zelfs operaties worden verricht aan de hartkleppen, via een katheter die via de lies in het hart wordt gebracht. Niet zelden staan cardioloog en chirurg dan ook samen aan de operatietafel.

Andere specialismen van het Hartcentrum zijn Cardiogenetica, Cardiothoracale chirurgie, Hartfalen en Interventiecardiologie.