Hartfalen (specialisme)

Informatie over het specialisme Hartfalen.

Het AMC was een van de eerste ziekenhuizen in Nederland met een polikliniek Hartfalen. Hartfalen is een aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompt. Hartfalen ontwikkelt zich meestal langzaam na letsel aan het hart. Het hart kan op verschillende manieren worden belast. Bijvoorbeeld door hoge bloeddruk, kleplijden of hartinfarct.

Behandeling

De meest voorkomende behandelingen van de oorzaken van hartfalen zijn:

  • Dotterbehandeling
  • Bypassoperatie / Kransslagader chirurgie
  • Cardiale resynchronisatie-therapie met ICD

Mensen met hartfalen kunnen, dankzij medicatie, vaak een normaal leven leiden. Soms is de pompfunctie zo slecht dat medicijnen geen uitkomst bieden. Wanneer de ontwikkeling naar dergelijk ernstig hartfalen langzaam en geleidelijk verloopt, zoals bij een relatief kleine groep mensen het geval is, is harttransplantatie een optie.

Onbegrepen

In het AMC is veel aandacht voor onbegrepen hartfalen. Hierbij gaat het om een slecht functionerende hartspier zonder de 'gebruikelijke' oorzaken, zoals aandoeningen aan de kransslagaders of hoge bloeddruk. Wanneer een erfelijke basis wordt vermoed, onderzoekt de Cardiogenetica mogelijke erfelijke vormen van hartfalen.

Hartcentrum

Cardiologie en Cardiothoracale chirurgie vormen in het AMC één geheel: het AMC Hartcentrum. Door de ontwikkeling van de medische technologie zijn beide specialismen steeds meer naar elkaar toegegroeid.

Dankzij bijvoorbeeld nieuwe katheterisatietechnieken, verrichten (interventie)cardiologen steeds meer ingrepen die voorheen het domein waren van de hartchirurgie. Zo verrichten we nu zelfs operaties aan de hartkleppen, via een katheter die we via de lies in het hart inbrengen. De cardioloog en chirurg staan dan ook steeds vaker samen aan de operatietafel.

Andere specialismen van het Hartcentrum zijn Cardiogenetica, Cardiologie, Cardiothoracale chirurgie en Interventiecardiologie.