Informatie voor patiënten met een aangeboren hartaandoening en het coronavirus

Patiënten met chronische hartaandoeningen worden genoemd als een groep die extra risico loopt tijdens besmetting met het coronavirus (rivm.nl). Het betreft dan vooral oudere mensen (>70 jaar), mensen met hartfalen, mensen met angina pectoris, mensen met restschade aan het hart na een hartinfarct, mensen met een hartritmestoornis of mensen met een probleem aan de hartkleppen (hartstichting.nl).

De groep van volwassenen met een aangeboren hartaandoening is over het algemeen te jong om binnen de groep kwetsbare ouderen te vallen zoals die door de RIVM is gedefinieerd. De RIVM definieert bovendien alle mensen die de griepprik halen als kwetsbaar. Als behandelend cardiologen van volwassenen met aangeboren hartaandoeningen in Nederland vinden we het belangrijk om te definiëren wie wij binnen deze patiëntengroep als kwetsbaar beschouwen. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de werkzaamheden die je uitvoert. Ondanks dat het van persoon tot persoon kan verschillen, kunnen we kwetsbare groepen op deze manier beter definiëren en identificeren.

Van kwetsbaarheid is sprake bij:

  • een bloedsomloop met een enkele hartkamer die het bloed zowel door de longen als door het lichaam pompt (univentriculair hart)
  • een Fontan bloedsomloop (hierbij stroomt het bloed vanuit het lichaam rechtstreeks naar de longen, dus niet door het hart; het zuurstofrijke bloed dat vanuit de longen komt wordt wel door het hart het lichaam ingepompt)
  • een aangeboren hartaandoening die leidt tot een chronisch laag zuurstofgehalte van het bloed
  • een hoge bloeddruk in de longslagader (pulmonale hypertensie), inclusief het syndroom van Eisenmenger
  • uitingen van hartfalen, denk daarbij aan routinematig gebruik van plaspillen, het hebben van een vochtbeperking, of het afgelopen jaar een ziekenhuisopname vanwege vocht vasthouden
  • mensen met een aangeboren hartaandoening die op de wachtlijst staan voor een ingreep aan het hart en/ of longslagader (hetzij door een operatie, hetzij via de bloedvaten / katheterisatie)

Het RIVM adviseert mensen die kwetsbaar zijn het volgende:

  • vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen
  • vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer
  • aan iedereen wordt dringend verzocht om bezoek aan mensen met gezondheidsproblemen te beperken
  • houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf zeker uit de buurt van mensen die ziek zijn

Op de link hieronder vindt u het verslag van een uitgebreide Q&A met veel relevante informatie: Q&A Online voorlichting COVID-19 infectie en vaccinatie bij patiënten met een aangeboren hartaandoening

Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen hebben, bel dan je huisarts of behandelend cardioloog voor advies over jouw specifieke situatie.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer