Hyperbare Geneeskunde (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de polikliniek Hyperbare Geneeskunde.

Contact en afspraak

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de polikliniek Hyperbare Geneeskunde van het AMC. Hyperbare geneeskunde wordt vooral toegepast bij bestralingsschade, die zich later vaak uit in pijn en bewegingsbeperking.

Het bestraalde gebied kan jaren later klachten geven van pijn en bewegingsbeperking door verlittekening. Soms ontstaan er zelfs wonden. De pijn hangt samen met zuurstoftekort en is veroorzaakt door de bestraling. Hierbij is de bloedvatvoorziening aangetast. Het grootste deel van onze bezoekers heeft borstkanker gehad. Verder zien wij mensen met bestraalde urologische-, darm-, gynaecologische- en keel-, neus- en oor- tumoren. Door de behandeling vermindert pijn in het bestraalde gebied en wordt dit soepeler, ook kunnen wonden genezen.

Verder behandelen wij mensen met diabetische wonden en bepaalde infecties, duikongevallen en koolmonoxide vergiftigingen (verdringing van gassen). Profylaxe: Hyperbare zuurstof therapie wordt ook toegepast ter voorkoming van ontstekingen in de kaak na eerdere bestraling als er nadien tanden moet worden getrokken.

Wat kan ik verwachten?

Bij hyperbare geneeskunde behandelen we u door u zuivere zuurstof in te laten ademen. Om het effect te versterken gebeurt dat in een omgeving waar de luchtdruk hoger is dan normaal (‘hyperbaar’ betekent: onder verhoogde druk). Daardoor verhoogt de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het bloed en wordt de genezing van bepaalde infecties en wonden bevorderd.

Ervaring en deskundigheid

De moderne hyperbare geneeskunde is ruim een halve eeuw geleden begonnen in de voorlopers van het AMC. Inmiddels hebben we er een schat aan ervaring en deskundigheid mee opgebouwd. De afdeling Hyperbare Geneeskunde van het AMC beschikt over de grootste behandelkamer van Nederland.

Wat u bij ons kunt verwachten

Een behandeling met hyperbare zuurstof duurt ongeveer twee uur. Tijdens de behandeling kunt u bijvoorbeeld wat lezen. U gaat ervoor naar een speciale ruimte, waar de druk langzaam wordt opgevoerd tot 2,5 atmosfeer. Dat duurt ongeveer een kwartier. Met hulp van onze medewerkers krijgt u vervolgens een zuurstofmasker op, waardoor u 100 procent zuurstof inademt. Zo komt er meer zuurstof in uw bloed, en daarmee ook in weefsels die er onder normale omstandigheden te weinig van krijgen.

Uitvoerige informatie over de behandeling met hyperbare zuurstof vindt u in onze patiëntenfolder over Hyperbare Geneeskunde (pdf).

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het AMC is een academisch ziekenhuis en doet daarom veel wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we om behandelingen te verbeteren. U kunt worden gevraagd mee te doen aan een experimentele behandeling of onderzoek. In die keuze bent u helemaal vrij. Als u liever niet meedoet dan is dat geen probleem, en het heeft uiteraard geen invloed op de zorgvuldigheid waarmee we u behandelen.

Route

De hyperbare zuurstofbehandelkamer bevindt zich op Z0-193.

Polikliniek Hyperbare Geneeskunde

020 - 566 4500

Meer over uw bezoek aan het AMC: