Verwijsprocedure GIOCA

Informatie over de verwijsprocedure naar het expertisecentrum GIOCA.

Sinds februari 2020 worden oesophagus- en maagoncologiepatiënten behandeld op locatie VUmc. Vanaf 31 mei 2021 worden ook de pancreas-, galweg-, HCC en Colorectale levermetastasen behandeld op locatie VUmc. De werkwijze van de multidisciplinaire poli oncologie is dezelfde als voorheen op locatie AMC (GIOCA). Bovenstaande patiënten categorieën kunnen verwezen worden naar locatie VUmc, secretariaat heelkunde/ GIOCA, fax 020-4444512, telefoonnummer 020-4444400 of per mail gioca@amsterdamumc.nl.

Dagelijks specialistische kennis
Iedere dag bij het Expertisecentrum GIOCA staat in het teken van een andere diagnose. Wanneer wij de verwijzing ontvangen op de hieronder genoemde dagen, kunnen wij iemand vaak binnen 5 werkdagen ontvangen op de GIOCA-dag. Dit komt doordat we 5 verschillende diagnosedagen hebben.

Samen snel verwijzen

We ontvangen uw verwijzing graag snel en compleet zodat wij iemand binnen 5 werkdagen kunnen ontvangen. Samen zorgen wij voor een duidelijk proces en kunnen we onzekerheid van de patiënt omzetten in zekerheid. Graag ontvangen we bij de verwijzing van u de volgende gegevens:

1. Patiëntgegevens

 • Naam, adres woonplaats
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer
 • BSN-nummer
 • Verzekeringsgegevens

2. Medische gegevens

 • Medische brief incl. huisarts
 • Labuitslagen: met name een recente Kreatine en e-GFR (MDRD) en stolling zijn noodzakelijk
 • Alle recente onderzoeksverslagen
 • Relevante brieven van andere specialismen

3. Radiologiebeelden en -verslagen

 • Cd-rom of DVD (met alle recente onderzoeken)
 • Verstuur beelden en verslagen nog dezelfde dag voor 16:00 uur per aangetekende post (binnen 24 uur)

4. PA-materiaal/verslag (apart versturen)

 • PA-verslag
 • PA-materiaal
 • Verstuur materiaal nog dezelfde dag voor 16:00 uur per aangetekende post (binnen 24 uur) met naam patiënt en toevoeging 'verwijzing GIOCA'

Postadressen GIOCA:

Amsterdam UMC, locatie AMC (spoed)
GIOCA Expertisecentrum (A1-305)
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam
Amsterdam UMC, locatie VUmc (spoed)
GIOCA/HPB
p/a secretariaat heelkunde, ZH 7F 05
Postbus 7057
1007 MB  Amsterdam

Postadres PA materiaal:

Academisch Medisch Centrum (spoed)
H2-126 Pathologie secr.
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam

Wie verwijs ik naar expertisecentrum GIOCA?

U kunt mensen naar het GIOCA, locatie AMC verwijzen met kwaadaardige tumoren in de:

 • anus;
 • dunne en dikke darm;
 • endeldarm (rectum).
 • alle andere tumoren binnen het gastrointestinale tract kunnen worden verwezen naar het GIOCA, locatie VUmc.

Neemt u bij vragen direct contact met ons op

Wanneer de verwijzing niet volledig is, kunnen wij iemand nog niet in behandeling nemen. Natuurlijk blijft het altijd mogelijk om rechtstreeks contact te hebben met een van de specialisten van het expertisecentrum GIOCA. Neemt u bij onzekerheid of onduidelijkheden over de procedure direct contact met ons op via onderstaande gegevens. Wij zijn op w

Locatie AMC
admingioca@amsterdamumc.nl
Fax: 020-5669656
Telefoonnummer: 020-5664205
Locatie VUmc
gioca@amsterdamumc.nl
Fax: 020-4444512
Telefoonnummer: 020-4444400

Terugkoppeling verwijzer

Wanneer het bezoek geweest is, krijgt u dezelfde dag nog een verslag van wat er in ons multidisciplinair overleg (MDO) is besproken. Binnen vijf werkdagen na de diagnose ontvangt u als verwijzer en/of huisarts een kopie van de definitieve diagnose en het behandelplan. Dit gebeurt per e-mail of per post. Daarnaast bent u als verwijzer altijd welkom om een MDO bij het GIOCA bij te wonen.

Terugkoppeling patiënt

Voor de GIOCA-dag versturen we altijd een digitale uitnodiging. De GIOCA-verpleegkundige belt vooraf om het bezoek door te spreken en uit te leggen. U kunt hem of haar ondertussen wijzen op deze website, hier staat alle informatie over de GIOCA-dag nogmaals uitgelegd. Na de GIOCA-dag ontvangt bespreken we de diagnose en het behandelplan.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik iemand naar het GIOCA?
Samen met u zorgen wij voor een duidelijk proces en kunnen we onzekerheid van de patiënt omzetten in zekerheid. De verwijsprocedure vindt u op de pagina Een patient verwijzen naar Expertisecentrum GIOCA: de procedure.
Wie kan ik verwijzen naar het GIOCA?

Het GIOCA ontvangt mensen met (een vermoeden van) kanker in de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, lever, galwegen of alvleesklier.

Sinds februari worden oesophagus- en maagoncologiepatiënten behandeld op locatie VUmc. De werkwijze van de multidisciplinaire poli oncologie is dezelfde als voorheen in AMC (GIOCA). Oesophagus- en maagpatiënten kunnen verwezen worden naar locatie VUmc, secretariaat heelkunde , fax 020-4444512, telefoonnummer 020-4441100 of per mail gioca@amsterdamumc.nl.

Wanneer kan iemand terecht bij het GIOCA?

Wanneer alle benodigde informatie bij ons binnen is, doen wij ons best om uw patiënt binnen 5 werkdagen te ontvangen.

Is het mogelijk om iemand digitaal te verwijzen?

Uit ons verwijzersonderzoek bleek dat er grote behoefte is aan een digitale manier van verwijzen. Daar hebben we aan gewerkt. U kunt uw verwijzing ook digitaal versturen naar gioca@amc.nl. Let op: het digitaal verzenden van gegevens is voor risico van de verzender.

Wat kan ik mijn patiënt vertellen over het GIOCA?
Bij het GIOCA kunt u binnen één week terecht. U wordt op de GIOCA-dag de hele dag begeleid door een GIOCA verpleegkundige en een gastvrouw of –heer. Binnen één dag wordt u onderzocht en gediagnosticeerd en gaat u in de meeste gevallen naar huis met een duidelijke diagnose en behandelplan. De behandeling start vaak al binnen drie weken. Als u van ver komt, kunt u voor de GIOCA-dag betaalbaar overnachten in het GIOCA-gastverblijf. Zo begint u uitgerust aan de GIOCA-dag.
Wanneer krijg ik een update?

Als de patiënt bij ons op de GIOCA-dag gezien is, krijgt u dezelfde dag nog een verslag van wat er in ons multidisciplinair overleg (MDO) is besproken. Binnen vijf werkdagen na de diagnose ontvangt u als verwijzer en/of huisarts een kopie van de definitieve diagnose en het behandelplan. Dit gebeurt per e-mail of per post.

Waarom werkt het GIOCA met Zorgdomein?

Zorgdomein heeft verschillende voordelen:

 • Mensen kunnen sneller en gerichter op het juiste spreekuur komen.
 • In één scherm kunnen huisarts en patiënt samen zien wat de verschillende ziekenhuizen in de regio te bieden hebben.
 • Ook de toegangstijden voor de verschillende spreekuren zijn direct duidelijk.
 • Mensen krijgen de contactgegevens van de polikliniek waar ze naar toe gaan mee van hun huisarts.
 • Doordat de verwijsapplicatie een koppeling heeft met het Huisartsen Informatie Systeem, wordt een deel van de patiëntgegevens automatisch in de verwijsbrief geplaatst. Dat voorkomt fouten en scheelt de huisarts werk.
Waar kan ik terecht met overige vragen?

Natuurlijk blijft het altijd mogelijk om rechtstreeks contact te hebben met één van de specialisten van het expertisecentrum GIOCA. Neemt u bij onzekerheid of onduidelijkheden direct contact met ons op via onderstaande gegevens. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.00 uur.

E-mail: gioca@amsterdamumc.nl
Telefoon: 020-5664205
Fax: 020-5669656