Locatie AMC

Let op!
Deze informatie gaat over locatie AMC.
Moet u zijn op locatie VUmc? Cancer Center Amsterdam

Anuskanker

Anuskanker, of het anuscarcinoom, is een zeldzame kwaadaardige aandoening die is ontstaan uit cellen in het anale kanaal.

Ontlasting wordt tijdelijk opgeslagen in de endeldarm. De endeldarm wordt afgesloten door de anus. De anus bestaat uit twee krachtige sluitspieren: de uitwendige kringspier, die willekeurig kan worden bediend, en een inwendige kringspier, die onwillekeurig is. Via de anus verlaat de ontlasting uiteindelijk het lichaam.

Anuskanker

Anuskanker, of het anuscarcinoom, is een zeldzame kwaadaardige aandoening die is ontstaan uit cellen in het anale kanaal. De anus bestaat uit een inwendig en een uitwendig deel. Tumoren die zijn ontstaan uit cellen van het uitwendige deel zijn officieel huidtumoren, en geen anustumoren. Ook moet onderscheid worden gemaakt tussen endeldarmkanker en anuskanker.

(1) slokdarm (2) maag (3) lever (4) dunne darm (5) dikke darm (a) blindedarm (b) colon: I opstijgend deel II dwarslopend deel III dalend deel IV sigmoïd (5c) endeldarm © 2013 KWF Kankerbestrijding
(1) slokdarm (2) maag (3) lever (4) dunne darm (5) dikke darm (a) blindedarm (b) colon: I opstijgend deel II dwarslopend deel III dalend deel IV sigmoïd (5c) endeldarm © 2013 KWF Kankerbestrijding

Risicofactoren

In Nederland is anuskanker een zeldzame aandoening. Per jaar krijgen ongeveer 100 patiënten de diagnose anuskanker. De laatste jaren is het aantal diagnosen van anuskanker bij vrouwen en jonge homoseksuele mannen toegenomen. De exacte oorzaak van anuskanker is niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op anuskanker mogelijk verhogen:

  • veel wisselende seksuele partners;
  • anaal geslachtsverkeer;
  • roken;
  • besmetting met het humaan papillomavirus (HPV).

Een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV) kan het risico op anuskanker mogelijk vergroten. Dit virus kan aanwezig zijn in de schaamstreek. Condooms kunnen dan het virus niet tegenhouden.

Klachten

Hoewel de klachten kunnen lijken op die van endeldarmkanker, is er een essentieel verschil in behandeling. Klachten die kunnen voorkomen bij anuskanker:

  • bloeden uit de anus;
  • jeuk of pijn in of bij de anus;
  • een gezwel of knobbel;
  • vaak aandrang tot ontlasten;
  • verandering in het ontlastingspatroon (afwisselend verstopping en diarree).

Veel van deze klachten kunnen ook voorkomen bij aambeien. Het is daarom belangrijk om altijd naar de huisarts te gaan als u last heeft van bloed bij de ontlasting. De huisarts kan vaststellen of aambeien inderdaad de oorzaak zijn of voorstellen om verder onderzoek te doen.

Behandeling in studie-verband: meedoen aan onderzoek.
In het AmsterdamUMC wordt continu geprobeerd om de behandeling van kanker te verbeteren. Daarom kan het voorkomen dat wij U vragen of U in studieverband een nieuwe, experimentele behandeling wil ondergaan.

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die gerust stellen. U kunt contact met ons opnemen:

  • Via de e-mail: gioca@amc.nl
  • Telefonisch zijn wij op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur op telefoonnummer 020-4441100 (kies optie ‘colorectale poli AMC’)
  • Ook heeft de GIOCA-verpleegkundige een telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 11.00 uur op telefoonnummer 020 – 566 3634.