Let op!

Deze informatie gaat over locatie AMC.
Moet u zijn op locatie VUmc? Ga naar: afdeling keel-, neus-, en oorheelkunde, locatie VUmc/De Boelenlaan

Cholesteatoom; huidziekte van het oor

Cholesteatoom is een ophoping van huidcellen in het oor. Ons lichaam is “verpakt” in huid. Dat betekent dat de buitenkant van het lichaam bekleed is met huidweefsel. Ook het trommelvlies en de gehoorgang zijn bekleed met een heel dun laagje huid.

Het bijzondere van huidweefsel is dat het steeds verjongt. Aan de buitenzijde slijt de huid af en aan de binnenzijde groeit het weer aan. Dat zie je goed als de huid in de zomer verbrandt, dan gaat dit wat sneller en gaan we vervellen.

Fig. 1. cholesteatoom in een rechter oor
Fig. 1. cholesteatoom in een rechter oor

Wat is Cholesteatoom?

Bij de ziekte cholesteatoom is huid van de gehoorgang en het trommelvlies in de holtes van het rotsbeen gegroeid. Doordat het rotsbeen aan de binnenzijde van het lichaam zit, kunnen de versleten huidschilfers het lichaam niet verlaten. Cholesteatoom is een goedaardige ziekte, die zich vervelend kan gedragen, maar niet kwaadaardig is.

Welke tekenen / symptomen kan ik ervaren?

Wanneer sprake is van een cholesteatoom raakt het bot achter het oor gevuld met steeds meer huidcellen, zoveel dat het de omliggende structuren kan beschadigen. Tere structuren zoals gehoorbeentjes gaan hierdoor kapot. Dat merkt u doordat u slechter gaat horen. Ook is de massa huidschilfers een voedingsbodem voor bacteriën. Als er bacteriën bijkomen dan ontstaat er een chronische stinkende oorontsteking (loopoor).

Welke complicaties kunnen er ontstaan van een cholesteatoom?

Wanneer cholesteatoom niet wordt behandeld dan kunnen er complicaties optreden. Gehoorbeentjes kunnen worden beschadigd. Het gehoorverlies dat hierdoor ontstaat, kan vaak met een operatie worden hersteld. Maar als het slakkenhuis wordt aangetast is het gehoorverlies blijvend. Ook als het evenwichtsorgaan wordt aangetast kan er blijvende schade ontstaan aan het gehoor. Daarnaast kan schade aan het evenwichtsorgaan leiden tot (tijdelijke) klachten van het evenwicht.  Een andere veelvoorkomende complicatie is schade aan de smaakzenuw. Dit kan leiden tot een veranderde smaak op de tong en
is meestal tijdelijk van aard. Andere meer ernstige complicaties zijn: een aangezichtszenuw verlamming, hersenvliesontsteking en een hersenabces. Gelukkig zijn dergelijke ernstige complicaties van cholesteatoom buitengewoon zeldzaam.

Welke behandeling is mogelijk?

Cholesteatoom kan alleen goed worden behandeld met een operatie. De grootte en locatie van het cholesteatoom bepalen welke type operatie het meest geschikt is. Alleen in uitzonderingsgevallen kan uw KNO-arts besluiten om een paar maal per jaar het oor poliklinisch schoon te maken, zo nodig onder plaatselijke verdoving.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt:

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer