Let op!

Deze informatie gaat over locatie AMC.
Moet u zijn op locatie VUmc? Ga naar: afdeling keel-, neus-, en oorheelkunde, locatie VUmc/De Boelenlaan

Vestibulaire migraine 

Wat is vestibulaire migraine? 

Als u (vroeger) migraine heeft gehad dan kunt u soms aanvallen van draaiduizeligheid hebben die met de migraine samenhangen. 

Dit heet evenwichtsmigraine (ook wel vestibulaire migraine genoemd). De duizeligheid hoeft niet altijd met migrainehoofdpijn samen te gaan. 

De aanvallen van draaiduizeligheid kunnen plotseling optreden, zonder aanleiding. Soms kan een aanval worden uitgelokt door bepaalde bewegingen van uw hoofd of wanneer uw ogen geprikkeld worden door iets wat u ziet, zoals druk verkeer. Ook stress, vermoeidheid en, bij vrouwen, de menstruatie kan toename van klachten geven. Een aanval duurt enkele minuten tot circa 3 dagen, meestal enkele uren. Voor, tijdens of na een aanval kunt u één of meer van de volgende migraineverschijnselen hebben: kloppende hoofdpijn aan 1 kant welke verergert bij lichamelijke inspanning, een lichtvlek zien die langzaam verandert (aura) en/of harde geluiden en/of fel licht niet goed kunnen verdragen. 

Wat is de oorzaak van vestibulaire migraine? 

De aanvallen van draaiduizeligheid lijken een vorm van migraine te zijn. Migraine is een aandoening van de zenuwen en bloedvaten in de hersenen. De samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwen is tijdelijk verstoord. Hoe dat precies komt is niet bekend. 

Wat is de behandeling van vestibulaire migraine? 

Behandeling van vestibulaire migraine is, net als bij migraine, niet altijd nodig. Dit hangt voornamelijk af van de frequentie van de aanvallen. Bij frequentere of heftige aanvallen is het mogelijk om medicijnen tegen de misselijkheid en duizeligheid voorgeschreven te
krijgen. Ter voorkoming van aanvallen worden middelen tegen migraine
voorgeschreven, zoals bloeddrukverlagende medicijnen. Deze medicijnen hebben
helaas niet bij iedereen effect waardoor het soms een zoektocht is naar het
juiste middel. 

Wat is de prognose van vestibulaire migraine? 

De aanvallen van draaiduizeligheid kunnen terugkomen. Het beloop op de lange termijn is niet goed bekend. Zijn de aanvallen plotseling anders van aard, verloopt het anders dan u gewend bent of komen de aanvallen samen met één van de volgende verschijnselen: plotseling minder kunnen horen, plotselingdubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, geen kracht of gevoel in een arm of been, en (gevoel) van flauwvallen. Deze verschijnselen passen niet bij vestibulaire migraine. Neem dan contact op met uw huisarts. 

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt:

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer